Регіональним планом заходів на 2023 і 2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року визначено заходи із створення та покращення умов для безбар’єрного простору.

З метою забезпечення доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на Вінниччині, від початку 2023 року, на пішохідних переходах та інших об’єктах благоустрою влаштовано 34 пандуси.  

На існуючих світлофорних об’єктах Вінницької міської територіальної громади встановлено 179 звукових приладів для озвучення сигналів світлофору, призначених для осіб з вадами зору.

Щороку на зупинках міського пасажирського транспорту наноситься дорожня розмітка 1.17.1 з елементами спеціальних позначень для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями. В поточному році роботи по нанесенню зазначеної дорожньої розмітки виконуватимуться протягом літнього періоду.

Комунальним підприємством «Вінницька транспортна компанія» експлуатується 61 автобус (86% від загальної кількості автобусів), 81 тролейбус (46% від загальної кількості тролейбусів) та 9 модернізованих трамваїв (8% від загальної кількості трамваїв) з низьким рівнем підлоги, пристосованих для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями. Інформаційне забезпечення рухомого складу, який залучається до перевезення пасажирів на маршрутах громадського транспорту загального користування здійснюється відповідно до вимог нормативних документів. Розміри передніх та бокових трафаретів на трамваях, тролейбусах, автобусах та мікроавтобусах виготовляються з урахуванням потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями, зокрема осіб з вадами зору. В салонах рухомого складу міського електротранспорту встановлено інформаційні табло для інформування осіб з порушенням слуху.

Інформація щодо розкладів руху низькопідлогового громадського транспорту розміщена на зупинках міського пасажирського транспорту, а також на веб-сайті «Вінницький трамвай» за посиланням https://depo.vn.ua/.

Загальний відсоток громадського транспорту, який пристосований для перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, становить 42%.

Станом на 30 травня 2023 року на приміських автобусних маршрутах загального користування, курсує 40 автобусів, пристосованих для перевезення осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Щодо порушень законодавства з питань доступності транспортних засобів і транспортного обслуговування для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення суб’єктами транспортної галузі (як фізичних осіб, так і юридичних осіб), які здійснюють перевезення пасажирів.   Постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2015 року N 103 (зі змінами) повноваження  щодо проведення перевірок за додержанням суб’єктами господарювання, фізичними особами та юридичними особами вимог законодавства про транспорт покладено на підрозділи Державної служби України з безпеки на транспорті.

За інформацією відділу державного нагляду (контролю) у Вінницькій області державної служби України з безпеки на транспорті впродовж звітного періоду проведено 15 рейдів-перевірок, під час яких порушень законодавства суб’єктами транспортної галузі щодо доступності транспортних засобів і транспортного обслуговування для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення не зафіксовано.