29 лютого 2024 року у Чернівцях відбулося засідання Ради Церков і релігійних організацій при Чернівецькій ОВА. У ньому взяли онлайн-участь Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський та його перший заступник Віктор Войналович.

Головними темами обговорення були: проведення на Буковині третього молитовного сніданку; релігійна свобода в Україні в умовах російської агресії; питання взаємодії  державних органів та релігійних організацій, а також проблемні питання мобілізаційних процесів та їх вплив на діяльність  релігійних організацій.

Віктор Єленський, Голова ДЕСС, підкреслив важливість консолідації суспільства та допомоги фронту і тилу. Він зазначив, що молитовні сніданки – це чудовий спосіб об’єднати людей різних віросповідань та надихнути їх на добрі справи.

Війна в Україні – це не лише протистояння на полі бою, але й битва за людські душі, за віру і цінності. І тут важливу роль відіграють релігійні організації.

“Ми високо цінуємо те, що роблять церкви і релігійні організації в духовному супроводі; те, що вони роблять як волонтери – завозять гуманітарну допомогу, влаштовують біженців, внутрішньо переміщених осіб; що вони роблять для адвокатування України на міжнародній арені, щоб світ більше дізнався  про те, що відбувається на окупованих територіях; про те, що роблять військові капелани для наших воїнів.”

Віктор Єленський поділився досвідом участі у молитовних сніданках в Україні та за кордоном. Він зазначив, що такі заходи є важливим інструментом дипломатії та дають можливість донести до світової спільноти правду про війну в Україні.

“Молитовний сніданок, який відвідала наша делегація у Вашингтоні, – це ядро, центр великої кількості подій, які спрямовані на те, щоб консолідувати християнську спільноту, посилити  в ній прагнення до високих цінностей, відрізнення добра від зла “, – наголосив Віктор Єленський.

Учасники засідання підтримали ідею проведення на Буковині третього молитовного сніданку. Цей захід стане важливою подією для регіону та вагомим чинником подальшого єднання вірних різних віросповідань  заради миру та свободи.

У ході обговорення питання стану релігійної свободи в умовах російської агресії Голова ДЕСС чітко окреслив позицію держави щодо УПЦ МП: “Українська держава не вимагає від УПЦ МП зрадити православ’я, змінити літургійні звичаї, мову чи календар. Ми не закликаємо їх стати частиною іншої Церкви. Головне, що вимагає держава – це розірвати зв’язок з РПЦ. 

Підпорядкування московському патріархату не є догмою віри, а виключно адміністративним зв’язком. Як підкреслив Віктор Єленський:

“Якщо УПЦ МП вийде зі складу РПЦ, то законопроект 8371, на дискредитацію якого витрачено чимало грошей, не стосуватиметься УПЦ. Це відповідає очікуванням не лише українського суспільства, а й  є проханням багатьох кліриків, духовенства, і навіть двох митрополитів цієї церкви, які закликали до розриву зв’язків з РПЦ”.

В ході засідання особливу увагу приділили обговоренню питання пов’язаного з мобілізацією священнослужителів та їхньою діяльністю в умовах воєнного стану.

Віктор Войналович, перший заступник Голови ДЕСС, окреслив ключові проблеми, а саме: відсутність чіткого правового регулювання мобілізації священнослужителів; необхідність забезпечити духовну опіку та супровід громадян на неокупованих територіях; збереження кадрів священноначалля для забезпечення виконання непростих завдань, пов’язаних з духовною деокупацією тимчасово окупованих територій.  

Віктор Войналович  пояснив зміст тих кроків, які здійснила ДЕСС щодо врегулювання проблемних аспектів  мобілізації військовозобов’язаних осіб з числа священнослужителів, а саме: розробку та внесення відповідних пропозицій щодо змін чинного законодавства, схвалення яких гарантувало б відстрочку для священнослужителів та студентів духовних навчальних закладів на час воєнного стану, а також поширення права на альтернативну службу для  вірних тих віросповідань, які не допускають користування зброєю.

«Війна – це не лише збройне протистояння, це й рани на душах людей, втрата віри та надії. І тут роль священника стає особливо важливою. Він – не лише служитель культу, але й опора, порадник, той, хто дає людям духовну підтримку.   Священник – це той, хто допоможе їм пережити біль втрати рідних, близьких, друзів, віднайти  сенс життя та  не втратити віру. Звичайно, мобілізований священник може принести користь і там, на фронті, але чи не більшу користь у ці складні часи він приносить, залишаючись у своїй громаді, зі своїми вірними?», – підкреслив Віктор Войналович. 

Віктор Єленський, голова ДЕСС, наголосив, що Служба докладає максимум зусиль, щоб священнослужителі могли здійснювати свою місію, не шкодячи обороноздатності країни: «Війна – це час викликів, час складних рішень. І одне з таких рішень – знайти баланс між духовною опікою та обороною. Ми повинні зберегти тих, хто несе людям віру, хто дає їм надію, хто веде їх до світла».

Засідання Ради Церков і релігійних організацій при Чернівецькій ОВА продемонструвало єдність у питаннях духовної опіки та захисту свободи совісті в умовах війни. ДЕСС активно співпрацює з релігійними організаціями для забезпечення духовних потреб українців . Війна – це не лише про зброю, а й про віру, про цінності, про те, що ми захищаємо.  Релігія відіграє важливу роль у цій боротьбі, даючи людям духовну опору, єднаючи їх та надихаючи на добрі справи.

Фото Чернівецька ОВА

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС