У заході взяли участь народний депутат України Ірина Борзова, Голова облдержадміністрації Сергій Борзов, Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий та Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі.

Перед початком форуму було презентовано відео-ролик мовами національних меншин, за участю представників національних спільнот області, присвячений 30-й річниці Незалежності України.

Народний депутат України Ірина Борзова привітала учасників форуму та зазначила: «Сьогодні ми розпочинаємо форум, присвячений 30-й річниці Незалежності України. Багатонаціональною є не тільки Україна, але й Вінницька область, в якій проживають понад 100 різних національностей та діють 53 національно-культурних товариства. Ми маємо допомагати представникам національних спільнот у збереженні національних традицій та популяризації національної культури, що важливо для кожної  людини, кожної  нації».

Голова облдержадміністрації Сергій Борзов зазначив: «Сьогодні з Міжнаціонального Форуму Вінниччини «Україна – наш спільний дім» розпочинаємо проведення святкових заходів, присвячених 30–й річниці Незалежності України. Форум дає можливість детально познайомитись з життям наших громадських організацій, національних спільнот, накреслити подальші кроки для гармонізації міжнаціональних відносин у регіоні. Вінниччина є прикладом багаторічної українсько-польської дружби та співпраці у багатьох напрямках розвитку. Маємо глибоке переконання, що й надалі Польща буде стратегічним партнером у процесах євроінтеграції нашої держави».

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий підкреслив: «Слід відмітити, що всі національності Вінниччини,  між собою знаходять, знаходили та повинні і надалі знаходити спільну мову. Ця багаторічна дружба не одну сотню років дуже тісно переплела наші традиції і культури, а віддтак зробила всіх нас сильнішими».

Сергій Борзов та Вячеслав Соколовий з нагоди відкриття форуму вручили Подяки Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної Ради головам національно-культурних товариств Вінниччини.

Начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації Ігор Салецький виступив з доповіддю про роботу управління з 2013 по 2021 роки. Представили свою діяльність голови литовської, німецької, грузинської, ромської, польської та єврейської національно-культурних товариств Вінницької області.

У другій частині форуму театралізованою групою Польського дому було представлено літературно-музичну виставу «Тарас Шевченко серед польських приятелів – митців культури».

Після закінчення вистави представники національних спільнот частували гостей національними стравами.

За часи Незалежності України громадські організації національно-культурних товариств спрямовували свою діяльність на відродження і розвиток національних культур, задоволення своїх духовних потреб. Кожен із представників національних спільнот бере активну участь у культурно-мистецькому та громадянському житті нашого міста та області.

Організаторами форуму виступили Рада національних товариств Вінниччини та Польський дім м. Бар за підтримки управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці.