Свято припадає на день завершення Першої світової війни (11 листопада 1918 року). Поразка Німеччини, розпад Австро-Угорщини - ці сприятливі обставини поляки не могли пропустити.

Після 123-х років поділів Польща здобула незалежність, повернулась на карти світу, головою держави став маршал Польщі Юзеф Пілсудський, було сформовано перший демократичний уряд Польщі. Прибуття Пілсудського до Варшави викликало величезне піднесення. У ті дні поляки зрозуміли, що після багатьох років негараздів вони повернули свою незалежність.

Польські газети вийшли з радісними заголовками: «Нарешті! Ми господарі в більшій частині нашої країни!», «Настав час, коли після більш ніж 120 років поділів немає тут більше чужоземного наїзду!». Це була воістину всенародна радість. Пронести через 6 поколінь людей волю і прагнення до свободи — на це здатен не кожен народ.

Юзефа Пілсудського, який перебував у той момент на чолі країни і влади, чекало нелегке, але історично важливе завдання. Він мав стати вождем відродженої Речі Посполитої. У ньому бачили особистість, яка могла вмістити в себе всю повноту влади, консолідувати політичні сили, створити монолітний всепольський порядок.

У вересні 1939 року, на початку Другої світової війни, Польська республіка зазнала нового поділу. Країну роздирали нацистська Німеччина (початок окупації — 1 вересня) та СРСР (початок окупації — 17 вересня).

У 1939-1944 роках було неможливо офіційно чи відкрито відзначати День Незалежності 11 листопада. У 1945 році комуністична влада встановила своє державне свято 22 липня. Під час ПНР згадувати про День Незалежності 11 листопада було заборонено. Будь-яка спроба культивувати листопадові урочистості загрожувала суворими репресіями.

День незалежності офіційно не відзначався до 1989 року, аж поки у Польщі не відбулися перші демократичні вибори.

Варто відзначити, що в 1918 році день цей вихідним не був. Тоді це був звичайний робочий день, працювали поляки вже виключно на себе, а не на владу країн-загарбників.

Нині День незалежності — велике Свято, загальнодержавний вихідний день, який супроводжується підняттям прапорів, виступом президента країни, зазвичай й військовим парадом у центрі Варшави. Цього річ у Польщі урочисті масові заходи будуть обмежені у зв’язку з всесвітньою пандемією на COVID-19.

Святкування Дня Незалежності Польщі польською спільнотою Вінниччини відбудуться з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних норм. До цього свята 13 листопада о 14.00 годині  на Європейській площі Генеральне Консульство РП у Вінниці відкриє пленарну виставу «За нашу і вашу волю. Польсько-український союз 1920 року. Братерство зброї проти більшовицької агресії».

Управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації вітає польську спільноту Вінниччини з Днем Незалежності Польщі, бажає плідної роботи у зміцнені дружніх відносин між Україною та Польщею.