Цього року організаторами заходу виступили управління у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К. А. Тімірязєва та Вінницький обласний центр народної творчості за участю національних спільнот області.

Учасників та гостей заходу привітали заступник Вінницької обласної Ради Михайло Кременюк,  заступник начальника відділу культурно-мистецьких установ управління культури і мистецтв облдержадміністрації Ольга Зелінська та заступник начальника управління у справах національностей та релігій  Вінницької облдержадміністрації Алла Ратинська. Завітав на захід й Генеральний консул РП у Вінниці Дамян Чярчінський, який у привітав присутніх  українською мовою.

Цьогоріч гостям заходу було запропоновано твори відомих подолян, майстрів літературного слова як  української мови  так і мов національних спільнот, що проживають на Вінниччині.  Українську сторінку  було присвячено вінницький поетесі, майстрині Марії Гуцуляк, біографію та творчість якої презентував Вінницький обласний центр народної творчості та студенти Вінницького коледжу НУХТ. Надзвичайно цікаво були представлені наші земляки що належать до національних спільнот. Тут на Поділлі народилися та стали відомими Ян Бжехва – польський поет, уродженець  м. Жмеринка, Василь Земляк – видатний український письменник чеського походження з с. Миколаївка Козятинського району та єврейський поет Веніамін Гутянський, який  народився у Тростянецькому районі. Красу своїх мов через мелодійність пісенних творів представили грузинська, вірменська, азербайджанська, білоруська та ромська спільноти.

На завершення свята рідної мови учасники заходу отримали від організаторів подяки та сувеніри.

Сучасна мовна політика України базується на розвитку та ствердженні не тільки української мови як державної, а й створює належні умови для  вільного розвитку материнських мов національних спільнот, адже мова будь-якого народу – це безцінний скарб усього людства. Як сказав відомий український педагог Костянтин Ушинський: «Поки жива мова народна в устах народу, до того часу живий і народ…».