Заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю в частині створення умов доступності транспорту, об’єктів транспортно-дорожньої інфраструктури передбачено Регіональною програмою підвищення рівня безпеки дорожнього руху у Вінницькій області продовженої на період до 2023 року, затвердженою рішенням 36 сесії обласної Ради від 04.12.2018 року № 714 (зі змінами).

Управлінням дорожнього господарства Вінницької обласної військової адміністрації, за результатами конкурсів з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування 2023 року заключено договори з перевізниками на 25 автобусів для перевезення людей з обмеженими можливостями.

З метою охоплення більшої кількості працівників транспортної галузі щодо обізнаності у сфері безбар’єрної грамотності Методичні рекомендації для працівників транспортно-дорожньої інфраструктури «Організація та реалізація процесу надання фізичного супроводу та допомоги на транспорті пасажирам з інвалідністю» оприлюднено на сторінці Управління, надіслано територіальним громадам області та перевізникам Вінниччини для опрацювання та використання у роботі.

  Водночас, територіальними громадами Вінницької області здійснювались заходи виконання норм і стандартів створення безбар’єрного простору.

За інформацією Вінницької територіальної громади, від початку 2023 року, з метою забезпечення доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, на пішохідних переходах та інших об’єктах благоустрою влаштовано 97 пандусів. Також, на платформах зупинок громадського транспорту та на підходах до пандусів влаштовано 125 м2 тактильних елементів.

Окрім того, на існуючих світлофорних об’єктах встановлено 179 звукових приладів для озвучення сигналів світлофору, призначених для осіб з вадами зору.

Фахівцями КП «Вінницька спеціалізована монтажно-експлуатаційна дільниця з організації дорожнього руху» забезпечено нанесення 228,0 км поздовжньої та 23,8 тис. м2 поперечної дорожньої розмітки. Щороку на зупинках міського пасажирського транспорту наноситься дорожня розмітка 1.17.1 з елементами спеціальних позначень для потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Від початку року фахівцями КП «Вінницька транспортна компанія» проведено зборку 9-ти тролейбусів «VinLine» з автономним ходом. Тролейбуси мають низький рівень підлоги, відкидний пандус та окреме місце для пасажира на кріслі колісному.

Експлуатується 21 тролейбус Solaris Trollino 12, закуплених в м. Люблін (Польща). Тролейбуси низькопідлогові з відкидним пандусом та окремим місцем для пасажира з обмеженими фізичними можливостями.

Станом на 26 грудня 2023 року комунальним підприємством «Вінницька транспортна компанія» експлуатується 61 автобус, 85 тролейбусів та 9 модернізованих трамваїв, які пристосовані для перевезення маломобільних груп населення. Загальний відсоток низькопідлогового громадського транспорту на маршрутах – 60%.

Інформаційне забезпечення рухомого складу, який залучається до перевезення пасажирів на маршрутах громадського транспорту загального користування здійснюється відповідно до вимог нормативних документів. Розміри передніх та бокових трафаретів на трамваях, тролейбусах, автобусах та мікроавтобусах виготовляються з урахуванням потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, зокрема осіб з вадами зору.

 В салонах рухомого складу міського електротранспорту встановлено інформаційні табло для інформування осіб з порушенням слуху.

Інформація щодо розкладів руху низькопідлогового громадського транспорту вказана на паперових розкладах руху, розміщених на кожній зупинці міського пасажирського транспорту, на електронних табло, встановлених на 50 основних зупинках, а також на веб-сайті «Вінницький трамвай» за посиланням https://depo.vn.ua/.

За інформацією відділу державного нагляду (контролю) у Вінницькій області державної служби України з безпеки на транспорті впродовж четвертого кварталу проведено 55 рейдів-перевірок (за рік - 110), під час яких порушень законодавства суб’єктами транспортної галузі щодо доступності транспортних засобів і транспортного обслуговування для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення не зафіксовано.

        Додатково, для зацікавлених осіб, Методичні рекомендації для працівників транспортно-дорожньої інфраструктури «Організація та реалізація процесу надання фізичного супроводу та допомоги на транспорті пасажирам з інвалідністю»