День корінних народів світу був заснований задля того, аби світова спільнота пам’ятала про необхідність проявляти турботу і солідарність з представниками корінного населення, якому досить часто на своїй прабатьківщині загрожує асиміляція, або ж вони піддаються різним формам дискримінації (як це, приміром, відбувається зараз з кримськими татарами в окупованому Росією Криму).

      За даними ООН, сьогодні у 90 країнах світу проживає близько 370 мільйонів представників корінних народів, які спілкуються на понад 5 тисячах своїх етнічних мов і котрі дотримуються своїх культурних традицій.

      До корінних народів України, які сформувались на цих теренах як етнос і чия мова та культура перебуває під загрозою зникнення та асиміляції зазвичай зараховують: кримських татар, караїмів та кримчаків, а також греків Приазов’я, які переселилися з Криму на материкову Україну наприкінці 18-го століття.

      20 березня 2014 року Верховна Рада України юридично визнала кримських татар корінним народом Криму. Україна виступила з гарантією збереження і розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності кримськотатарського народу як корінного народу України.

      Міжнародний день є нагодою, аби віддати шану стійкості, винахідливості та заповзятості корінних народів. Вони – носії безцінних корінних знань і культурної спадщини, які збагачують та примножують надбання світової культури.