Щодо організації роботи в літній період з вихованцями відповідно до наказу начальника служби у справах дітей обласної військової адміністрації  від 12  червня 2023 року № 32 та з метою здійснення нагляду за фаховою діяльністю Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей у період з 22 червня 2023 року по 26 червня 2023 року проведено заплановану перевірку завідувачем сектору профілактики дитячої бездоглядності служби у справах дітей обласної військової адміністрації Руденко Таліною Леонтіївною та Уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції, головним спеціалістом-юрисконсультом служби у справах дітей обласної військової адміністрації Коцяк Іриною Ігорівною.

В умовах воєнного стану комунальний заклад «Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» безперебійно функціонує, продовжуючи надавати послуги дітям із територіальних громад Вінницької області, які опинилися в складних життєвих обставинах, та дітям, залишеним поза сімейним оточенням. Закладом реалізуються головні права вихованців: на безпеку життєдіяльності, на розвиток, на правовий захист, на соціальну адаптацію, на національну самобутність, на оздоровлення та відпочинок.

На цей час у закладі проходять соціально-психологічну реабілітацію 33 дитини, серед них 5 дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 дітей відібрано у батьків у зв’язку із загрозою життю і здоров’ю, з причини жорстокого поводження направлено 2 дитини. Більшість дітей перебувають у закладі через ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків. Типові випадки, коли мати одиначка, а батько записаний відповідно до ч. І ст.135 СКУ, а також родинних груп. Стосовно 8 дітей органами опіки та піклування відповідно за місцем реєстрації/проживання дітей подано позовні заяви до судів щодо позбавлення їх батьків батьківських прав.

Зросла кількість дітей, які направляються до закладу з метою корекції поведінкових розладів, з особливими освітніми потребами.

У Центрі налагоджено роботу психологічної служби, пріоритетними напрямками, якої залишається психологічна реабілітація та психолого-педагогічна корекція, превенція девіантних проявів у поведінці, соціальна адаптація, орієнтування на сімейні цінності. Індивідуальна робота з дітьми ведеться за технологією ведення випадку дитину з урахуванням потреб та найкращих інтересів дитини, із плануванням індивідуальної роботи та психолого-педагогічного спостереженнями за рівнем досягнень, оволодінням компетенціями та динамікою соціально-психологічної реабілітації.

Пріоритетним напрямкам є:

  • реінтеграції дитини до біологічних сімей після проходження курсу соціально-психологічної реабілітації. Впродовж червня поточного року 2 дітей повернуто до біологічних сімей, планується повернення до родинної групи 3 дітей;
  • сприяння у влаштуванні дітей до сімейних форм виховання. У червні родинну групу із 3 дітей влаштовано під опіку.

Вивчається коло родинного оточення дітей для з’ясування можливості підтримування ними родинних зв’язків та перспектив подальшого повернення.

З метою реалізації права на сімейне виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, які вибули із ПС та ДБСТ та направлені до закладу, проводиться робота щодо формування у дітей позитивного ставлення до перебування в сімейному оточенні та подальшого влаштування у сімейні форми. Триває процес усиновлення дитини, позбавленої батьківського піклування.

З вихованцями, які закінчили 9 класів, проводиться профорієнтаційна робота з метою влаштування їх до професійно-технічних навчальних закладів.

З метою забезпечення змістовного та активного відпочинку дітей, оздоровлення вихованців у літній період, організовано роботу літнього табору «Країна Мрій». Головними напрямками роботи табору є розвиток особистості, здоровий спосіб життя, національно-патріотичне виховання.

Робота у літній період побудована у формі рейтингових змагань. Діти поділені на 2 загони різновікового складу «Незламні» та «Патріоти». Рейтингова таблиця загонових справ та систем заохочення стимулює вихованців до відповідальності, старанності, дотримання правил внутрішнього розпорядку, дисциплінує у відповідності до наявного в закладі «Кодексу поведінки вихованця КЗ «ВОЦСПРД».

Не припиняється гурткова робота, функціонують гуртки за інтересами: «Домогосподарка», «Паперова фантазія», «Дивограй», «Комп’ютерна грамотність», «Довкілля» та спортивні секції з футболу та гімнастики.

Проводяться цікаві заходи практичними психологами з елементами тренінгу, фізкультурно-оздоровчі та спортивно-масові заходи у формі загонових спортивних змагань, діти відвідують виставки, Подільський зоопарк та Динопарк, Вінницький планетарій; побували в МакДональдс, смакували в Піцерії та ПАБ «Вінницька реберня»; відвідали кінотеатр «Родина» та Центральний парк культури та відпочинку, побували в ТЦ «Скай парк», відвідали салон краси та фотостудію.

У разі спрацювання сигналу тривоги усі учасники реабілітаційного процесу неухильно дотримуються Порядку дій на випадок повітряних тривог та інших потенційних небезпек, проведено цільовий інструктаж з дітьми щодо дотримання безпеки життєдіяльності  в умовах воєнного стану.

Разом з тим, зауважено на дотриманні строків перебування дітей в закладі, проведення роботи службами у справах дітей територіальних громад за місцем обліку/проживання дітей-вихованців, виконання індивідуального плану соціального захисту дитини, здійснення супроводу сім’ї та дитини з метою забезпечення повернення/влаштування дитини у сім’ю, що є пріоритетом роботи служб у справах дітей.