Вкотре впевнюємось, що багато дітей, не дивлячись на те, що матері все одно до них, люблять її, хочуть жити з нею, сумують за нею і пробачають всі її недоліки. В той же час непоодинокі випадки, коли дитина, яка опинилась у складних життєвих обставинах, не отримує вчасно належної уваги органів і служб, посадових осіб, які мали б опікуватися долею таких дітей, а соціальний супровід сім”ї не дає бажаних результатів. Проходить не один рік і наслідки не забарились…

28 червня 2023 року службою у справах дітей Вінницької обласної військової адміністрації розглянуто черговий кейс щодо захисту прав дитини Дмитра, 14 років, який на цей час проходить соціально-психологічну реабілітацію у Вінницькому обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, на жаль,  вже неодноразово тікав із закладу, розшукувався органами поліції, отримував лікування у психоневрологічній лікарні через погрози суїциду і продовжує прагнути жити лише з мамою.

 Двоє хлопців з однієї неповної сім’ї (14 та 12 років, які народилися  одного числа червня) направлено у Центр за клопотанням служби у справах дітей Барської міської ради у квітні 2023 року. Проживають у віддаленому селі громади. Старший брат навчається на ІІ курсі професійно-технічного училища та здобуває професію, проживає у гуртожитку, до сім’ї приїжджає рідко.

В сім’ї, де проживали діти,  незадовільні умови, відсутні повноцінні продукти харчування, безлад, речі брудні, неохайні, засоби гігієни відсутні. Мати дітей зловживає алкогольними  напоями, не цікавиться дітьми, а батько, як часто це відбувається заради отримання матеріальної допомоги, записаний у свідоцтві дітей відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України (зі слів матері). Згідно з рішенням комісії з питань захисту прав дитини дітей взято на облік служби, зважаючи на складні життєві обставини через ухиляння батьків від виконання своїх обов’язків.

Мати дітей певний час отримувала послугу соціального супроводу в  КУ «Центр надання соціальних послуг Барської міської ради» з метою збереження біологічного сімейного середовища для дітей. Але на разі виноситься питання щодо позбавлення її батьківських прав, отже супровід не дав бажаного результату.

Дитина прагне потрапити до рідної домівки, написав заяву власноруч директору Центру, але ж повертатися немає до кого, мати жодного разу не поцікавилася дітьми, які перебувають у закладі.

Розглядаємо на обласному рівні, адже ситуація потребує взаємодії різних суб’єктів…

Вивчено обставини, запропоновано шляхи вирішення, задіяно працівників структур як обласного так і місцевого рівнів, органу опіки і піклування, начальника відділу ювенальної превенції УПД ГУНП у Вінницькій області.  А головне думаємо, що достукались і до хлопчика.