У зв’язку з запланованим поверненням з-за кордону дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що були змушені переміститися за межі України із закладів інституційного догляду через збройну агресію рф, 26 липня 2023 року на нараді з службами у справах дітей районних військових адміністрацій розглянули стан створення різних форм сімейного виховання в регіоні. Разом з колегами розглянули 17 кейсів щодо ймовірних варіантів влаштування дітей під опіку/піклування, до прийомних родин чи дитячих будинків сімейного типу, усиновлення. Вивчено можливість здобуття професійної фахової освіти дітьми старшого віку. Акцентовано увагу на влаштуванні дітей родинними групами, адже серед дітей, що повертаються чотири сімейні групи по три дитини, чотири – по дві. Ще на одну дівчинку чекає родина опікунів, в якій вже виховується її сестричка.

Вже маємо позитивний досвід повернення дітей. Діти з  двох  обласних центрів соціально-психологічної реабілітації, що були евакуйовані за кордон та у вересні 2022 року   повернулися в Україну,  практично всі  влаштовані до сімейних форм виховання або возз’єдналися зі своїми біологічними родинами, 4 - навчаються у ВУЗах, ПТУ.

 Тож із 93 дітей, переміщених із закладів області  за кордоном на початку війни, лише 29 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з  спеціалізованих закладів системи освіти області залишаються в Польщі. Чекаємо повернення.