21 червня 2023 року в режимі он-лайн відбулося засідання робочої групи Служби у справах дітей, Департаменту охорони здоров’я та реабілітації обласної військової адміністрації щодо оцінки доцільності влаштування до обласних будинків дитини чотирьох малолітніх дітей віком від 0 до 4 років із Глуховецької, Жмеринської та Липовецької територіальних громад області. В ході роботи було заслухано аргументовані позиції стосовно підстав такого влаштування представників органів опіки та піклування, які підняли клопотання про поміщення дітей до закладів інституційного догляду системи охорони здоров’я.

Відтепер такі засідання стануть постійними з метою захисту права кожної дитини на сімейне оточення.  Під час зустрічей ретельно вивчатиметься потреба кожної дитини  щодо тимчасового отримання догляду та виховання в будинках дитини. Термін влаштування не перевищуватиме 6 місяців.

Слід зауважити, що впродовж перебування дітей в закладах,  виконкоми сільських, селищних, міських рад, де мешкають родини, діти з яких будуть тимчасово влаштовані до Будинків дитини, мають вживати дієвих заходів для забезпечення надання відповідних послуг дітям та сім’ям за місцем проживання.

У 2017 році Урядом України розпочато реформу деінституціалізації (далі - ДІ реформа).

Деінституціалізація базується на таких принципах:

- Сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини.

- Збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення її благополуччя та найкращих інтересів.

- Жодна дитина не повинна залишитись без уваги. Потреби, думка та інтереси кожної дитини мають бути враховані.

В ході ДІ реформи:

- має бути забезпечено доступність послуг на рівні територіальної громади для дітей та сімей з дітьми, що сприятиме поетапній ліквідації інтернатних закладів;

- інституції перепрофілюються в центри надання спеціалізованих послуг, заклади освіти та інші, які  сприятимуть забезпеченню потреб мешканців кожної окремої громади.