Щоденна праця служб у справах дітей полягає у захисті інтересів дитини. Зокрема, дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах. Особливо болісно відслідковувати долі дітей, у яких  найближчі родичі, батьки, які мали б бути їх захисниками та порадниками у житті, стають їх кривдниками.

21 червня 2023 року службою у справах дітей Вінницької обласної військової адміністрації розглянуто кейс щодо захисту прав дитини Анни-Аліни, 15 років, яка при живих батькові та матері фактично залишилася без батьківського піклування, до того ж є постраждалою від насильницьких дій матері. Дана ситуація потребувала координації на обласному рівні, адже є непростою та потребує взаємодії різних суб’єктів щодо роботи з дитиною.

На нараді, яку організовано обласною службою, вивчено обставини, за яких дитина наразі потребує втручання та супроводу державних структур. З метою вирішення подальшої долі дитини зібралися представники служби у справах дітей територіальної громади, де вона тривалий час проживала з рідною повнолітньою сестрою, була зарахована у навчальний заклад, але вчасно не отримала належної підтримки та захисту своїх прав, та служби у справах дітей територіальної громади, де стався факт вчинення насильства горе-матір’ю, з якою дитина не має бажання проживати під одним дахом. Матір не цікавиться її долею, вихованням дитини не займається, ухиляється від виконання батьківських обов’язків, має схильність до зловживання спиртними напоями, офіційно не працює, не забезпечує житлово-побутові умови для дитини. Місце перебування батька невідоме.

Закінчивши 9 клас, маючи кмітливий розум і бажання здобувати професію юриста, за результатами навчання у школі отримала середній бал атестату «6», але отримає шанс для подальшого навчання та руху у напрямку своєї мрії за підтримки служб у справах дітей, матеріальної допомоги представниці громадської організації.

На цей час Анна-Аліна перебуває на обліку служби у справах дітей сільської ради у зв’язку із жорстоким поводженням матері, проводиться відповідна профілактична робота, комісією з питань захисту прав дитини розглянуто доцільність позбавлення батьків батьківських прав та тимчасового влаштування дитини в обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей, надається допомога в отриманні нею паспорту, надіслано запит до ВРУП ГУНП у Вінницькій області  щодо розшуку батька.