Про підсумки соціально-економічного розвитку області за 9 місяців 2021 року йшла мова на колегії обласної державної адміністрації, що відбулась сьогодні, 4 листопада, в змішаному онлайн та офлайн форматі.

Участь взяли керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних управлінь державних органів, силових структур, представники міської та обласної ради, а в онлайн-включенні  – голови районних рад та територіальних громад Вінниччини.

Провів засідання Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов. Звертаючись до присутніх, керівник регіону зазначив, що підсумовуючи результати соціально-економічного розвитку Вінниччини за дев’ять місяців поточного року, важливо здійснити об’єктивну оцінку діяльності ОДА.

«Хочемо ми цього чи ні – це оцінка нашої роботи за 2021 рік. І мені, як голові облдержадміністрації, Офіс Президента теж ставить оцінку за роботу. За нашу спільну роботу. За тим, що ви робите, стоїть мій підпис. А значить – це моя відповідальність як представника Президента України в області. Згоден, не все залежить від нас. Хотілося б, аби певні показники були кращими. Дякую усім працівникам облдержадміністрації, структурних підрозділів, представникам центральних органів виконавчої влади. Попри все, ви робите велику роботу», – наголосив Сергій Борзов.

Заступник Голови ОДА Сергій Здітовецький ознайомив присутніх зі станом справ в агропромисловому комплексі Вінниччини. Про реалізацію прав дитини на сімейне виховання у контексті завдань, визначених тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради України, розповіла начальник Служби у справах дітей ОДА Тетяна Дорош. Директор Департаменту гуманітарного розвитку ОДА Олександр Мельник прозвітував про стан використання державних субвенцій галузі освіти.

Ключовим стало обговорення доповіді начальника Головного управління Державної податкової служби у Вінницькій області Миколи Суржикова щодо виконання місцевих бюджетів за 9 місяців поточного року, перспектив та шляхів вирішення поставлених на 2021 рік цілей.

За словами керівника служби, протягом січня-вересня поточного року до бюджетів усіх рівнів платниками податків області сплачено 13,8 млрд гривень. Порівняно з відповідним періодом 2020 року надходження зросли в 1,1 рази – на 1,4 млрд грн. Виконання індикативних показників ДПС України забезпечено на 100,9%, в грошовому виразі – це 126 млн грн. До Державного бюджету надійшло понад 6,1 млрд грн, проти 5,6 млрд грн у січні-вересні 2020 року. Приріст надходжень до відповідного періоду 2020 року складає 473 млн грн. або 8,5%. Індикативні показники ДПС України виконано на 101,6%, в грошовому виразі – це 92,8 млн грн. Надходження єдиного соціального внеску склали 6,4 млрд грн та зросли в 1,2 рази порівняно з відповідним періодом минулого року (на 948,8 млн грн). Виконання індикативних показників ДПС забезпечено на 105,1%, тобто на 308,4 млн грн.

За словами посадовця, до місцевих бюджетів від платників податків Вінниччини протягом звітного періоду надійшло майже 7,8 млрд грн. податкових платежів, з урахуванням надходжень 34,8 млн грн податку на прибуток до обласного бюджету від ВПП. Виконання індикативних показників ДПС України забезпечено на 100,4%, тобто на 33,1 млн грн.

Микола Суржиков повідомив, що помісячний бюджетний розпис органів місцевого самоврядування, а це 7557,3 млн грн,  виконано на 102,9%, таким чином, надійшло 221,8 млн. гривень понад заплановані показники.

Окрім того, в ході засідання колегії заслухано доповідь начальника Управління Північного офісу Державної аудиторської служби у Вінницькій області Олени Вахновської про контроль за станом фінансово-бюджетної дисципліни у Вінницькій області протягом звітного періоду.

Про створення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої та добровільної пожежної охорони, зокрема, у складі центрів безпеки, доповів перший заступник начальника Головного управління ДСНС України у Вінницькій області Олег Андрущенко. 

Окрім того, в ході колегії Голова ОДА Сергій Борзов та голова обласної Ради Вячеслав Соколовий вручили державні відзнаки кращим представникам Вінниччини за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення та багаторічну сумлінну працю. Ознайомитися зі списком нагороджених відповідно до Указу Президента України можна тут.

Підбиваючи підсумки засідання колегії, Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов окреслив першочергові завдання, що стоять перед обласною державною адміністрацією в контексті соціально-економічного розвитку Вінниччини.

«Працюємо далі. Ми повинні завершити бюджетний рік успішно, наповнюючи бюджети різних рівнів», – резюмував керівник області.