Міжнародний День вишиванки відзначають кожного третього четверга травня. Цьогоріч це свято яскравого етнічного стилю припало на 18 травня. То ж сьогодні працівники Департаменту на чолі з директором Богданом ЗУБЧИКОМ прийшли на роботу у вишиванках. 

У це свято українці по всьому світу одягають: чоловіки - традиційні сорочки, жінки — сукні, і йдуть в них на роботу, на навчання або просто на прогулянку. Також до Дня вишиванки традиційно проводяться святкові заходи — покази, паради і вуличні гуляння.

Ідея проведення такого свята виникла в Чернівецькому національному університеті навесні 2006 року. Один зі студентів Ігор Житарюк прийшов на пари в вишиванці, яка тоді була не дуже популярним одягом на кожен день. Студентка Леся Воронюк запропонувала всім в університеті прийти у вишитих сорочках.  На першу таку акцію зібралося не більше 10 студентів з факультетів історії, політології та міжнародних відносин. За словами одного з організаторів Всесвітнього дня вишиванки Олександра Ткачука, дата проведення такого свята — третій четвер травня — виникла не одразу, але першочергова ідея одягнути вишиванку стосувалася саме буднього дня, а не святкового. Тому згодом зупинилися саме на третьому четвергу травня. З тих пір День вишиванки еволюціонував з невеликої студентської акції в глобальний міжнародний рух для українців по всьому світу. Сьогодні цей день відзначають більш ніж в 70 країнах світу. 

Стято вишиванки воістину унікальне своєю самобутністтю. Але наразі, коли в Україні триває військова агресія російської федерації проти України  Міжнародний день вишиванки набуває особливої значимості та актуальності у питанні підняття духу нації, гордості кожного українця за свою Батьківщину. Незламність  духу українців та віра у перемогу над нашими ворогами якраз і полягає в таких, на перший погляд, начеб то елементарних речах як повага до свого етносу, своєї історії, традицій великого та мудрого, непримиренного до несправедливості українського народу.

Вишиванка - це код нації, у якому "переплелись, як мамине шиття" величні та трагічні, щасливі та сумні сторінки її історії. Класична українська вишиванка не спроста вишита "червонити та чорними нитками"... Наразі в історію України московитська орда "вшиває" чорну нитку...

Але ми переможемо, бо ми унікальна нація, де унікальне усе, зокрема наше національне вбрання - УКРАЇНСЬКА ВИШИВАНКА.

Одягнувши її сьогодні ми підтверджуємо нашу безмежну любов до України та готовність віддати себе у пожертву зарази її незалежності та нашого права жити в цивілізованій європейській країні.

 З нами правда і з нами Бог, тому ми обов’язково переможемо.Переможемо!!!

 Переможемо, і все буде Україна!

 Слава нації!  Слава Україні!