Основні положення цього Законопроекту обговорили керівництво обласного та міського Департаменту охорони здоров’я, головні лікарі медичних закладів області під час  селекторної наради під головуванням очільниці МОЗ – Уляни Супрун та її заступника Павла Ковтонюка.

За словами Уляни Супрун Законопроект передбачає автономізацію медичних закладів первинного рівня – перетворення їх в некомерційні підприємства. Фінансуватимуться  такі структури  новоствореним центральним органом -  Національною службою здоров’я (НСЗ). Це  відомство буде грати роль єдиного національного замовника медичних послуг і фінансуватиме як державні так і приватні медичні заклади, які отримали ліцензію.

Важливим кроком у запровадженні реформи є створення якісних умов для покращення рівня сільської медицини.

Посадовець зазначила, що відповідно до нового закону, первинна, екстрена, паліативна допомоги та медичні послуги, аналізи, дослідження, ліки, які надаються за державною програмою медичних гарантій, будуть для пацієнтів на 100% безоплатними.

Згідно нового закону,  для всієї території України встановлюються єдині тарифи оплати медичних послуг, лікарських засобів та медичних виробів.

За словами Павла Ковтонюка з 2018 року в Україні реформа запрацює на рівні первинної допомоги, з 2020-го — в лікарнях усіх напрямків.

 Кожен українець знатиме, які медичні послуги оплатить держава і сам обиратиме  лікарню,  де зможе ці послуги отримати.