Це захворювання нікуди не зникло. Враховуючи ризик збільшення випадків туберкульозу в умовах війни, важливо посилити профілактику цього захворювання в Україні. Про це йшлося на нараді з питань удосконалення медичної допомоги у разі туберкульозу, яка пройшла в Міністерстві охорони здоров’я України за участі фахівців Центру громадського здоров’я, керівників департаментів охорони здоров’я та регіональних фтизіопульмонологічних центрів.

Долучилися до наради й директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна та керівник обласного фтизіопульмонологічного центру Олександр Служивий.

Під час наради відзначили, що активно до профілактичної роботи мають долучитися обласні центри контролю і профілактики хвороб та сімейні лікарі. Саме сімейні лікарі, це ті медики, до яких пацієнт звертається першочергово, й у них має отримати усю необхідну інформацію, пройти скринінгове анкетування та отримати направлення на рентген.

Попри пандемію COVID-19 та повномасштабне вторгнення Україна досягла прогресу у лікуванні захворювання завдяки впровадженню низки сучасних підходів для подолання туберкульозу. На безоплатній основі для пацієнтів доступні інноваційні методи діагностики, короткі режими лікування, пріоритезація амбулаторної моделі лікування з можливістю для пацієнтів продовжувати життя без ізоляції у фтизіопульмонологічному центрі.

З 2025 року планується ввести в Програму медичних гарантій, по первинній допомозі, профілактику й амбулаторне лікування туберкульозу,  з підвищувальним коефіцієнтом, як обов’язковий пункт договору НСЗУ з ЦПМСД, а не як окремий пакет. Це унеможливить ризики не бажання первинки займатись проблемами туберкульозу серед своїх пацієнтів.

Одним з інноваційних методів виявлення ТБ-інфекції (або  латентної ТБ-інфекції — ЛТБІ), що рекомендовані ВООЗ та тільки розпочинають масштабно впроваджуватись в Україні в межах державних ініціатив, є тести на визначення вивільнення гамма-інтерферону (квантиферонові тести).  Минулого року Вінницька область увійшла до пілотних областей де впроваджували  на базі регіональних центрів контролю та профілактики хвороб  діагностику за допомоги цих тестів.

У Вінницькій області є 10 лабораторій, які здійснюють молекулярно-генетичну детекцію туберкульозу: апарати працюють у кожній з районних лікарень: Гайсинська, Жмеринська, Могилів-Подільська, Тульчинська, Хмільницька, а також у міських лікарнях Іллінців, Калинівки, Козятина, Бершаді, та в обласному клінічному фтизіопульмонологічному центрі.

Додамо, що у 2023 році на території Вінницької області зареєстровано 797 нових випадків туберкульозу, це на 132 більше ніж у 2022 році.

Міністерство охорони здоров'я України 
Національна служба здоров'я України 
Центр громадського здоров’я України