Державна програма «Доступні ліки» охоплює 489 позиції препаратів, з них: 229 – проти серцево-судинних хвороб, 57 – проти цукрового діабету, 32 – для лікування ХОЗЛ, 65 – за розладів психіки, поведінки, а також епілепсії, 4 – при нецукровому діабеті, 7 – для лікування хвороби Паркінсона, 68 позицій препаратів інсуліну з повною компенсацією вартості або з доплатою згідно категоризації пацієнтів, а також: 21 – для забезпечення пацієнтів лікарськими засобами у посттрансплантаційному періоді, 6 – для лікування болю та надання паліативної допомоги, а також 43 – тест-смужки для визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра. І цей перелік держава постійно розширює.

Наразі у Вінницькій області до її реалізації долучилися понад 500 аптечних пунктів. Цього не достатньо для наших людей.

Сьогодні спільно Народною депутаткою Іриною Борзовою , Першим заступником Начальника ОВА Наталею Заболотною, представниками громад та бізнесу обговорили шляхи вирішення цього питання.

Одним із таких шляхів є створення мобільних аптечних пунктів.  Є громадські організації які готової підтримати таку ініціативу, бізнес і влада. Наприклад, Станіславчинська територіальна громада немає жодної аптеки. Влада готова співпрацювати із бізнесом і представниками ГО.

Тож будемо усі спільно працювати у цьому напрямку, аби цього року у нас запрацювали мобільні аптеки.