У Вінницькій області протягом кількох місяців реалізовувався проєкт «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості». В рамках якого обстежили на ВПЛ 1000 жінок - з яких 9 негативних результатів та провели 5858 цитологічних обстежень.

Безоплатно мали змогу пройти обстеження мешканки Теплицької, Жмеринської, Могилів-Подільської та Іллінецької громад.

Це стало можливим завдяки проєкту «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості». Підтримку для його впровадження надав проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація Пакт.

«Ми побачили наскільки цей проєкт важливий і необхідний для наших мешканок. Завдяки обстеженням 234 жінки відправлені на додаткові консультації до гінеколога-онколога. З них, 219 уже були на прийомі в лікаря. Виявили 8 випадків онкозахворювань, з яких 7 - рання стадія, яку можна повністю вилікувати, на жаль маємо один випадок на пізній стадії», - відзначила заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

Додамо, що в рамках проєкту  90 медсестер ЦПМСД пройшли навчання з цитологічого забору. А також 50 медсестер та 20 лікарів пройшли навчання з ефективних комунікацій.