Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко  презентував директорам департаментів охорони здоров’я ОВА та керівникам Центрів контролю та профілактики хвороб результати дослідження «Індекс майбутнього».

Дослідження проведено Київською школою економіки за ініціативи Фундації Олени Зеленської й за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні.

Віктор Ляшко наголосив, що добробут дітей – невід’ємний компонент процвітання країни і важливий пріоритет національного розвитку. Індекс – це по суті комплексна оцінка, яка охоплює найважливіші сфери життя дітей: освіта, охорона здоров'я, безпека, матеріальна підтримка, ментальне здоров’я, соціальні навички, прояви ризикованої поведінки та стосунки з сімʼєю і друзями. Компонент «охорона здоров'я» відображає суб’єктивні та об’єктивні показники стану здоров’я, як-от фізичне здоров’я, доступ до медичних послуг, рівень вакцинації та частку дітей з інвалідністю, оцінку доступу дітей до медичних послуг, самооцінку дітьми свого стану здоров’я та інші показники.

«Дослідження не має залишитись лише на папері. Воно має стати основою для розробки державної політики та прийняття управлінських рішень, які поліпшать умови життя дітей в Україні. Бачимо, що є необхідність зміни підходів до питань громадського здоровʼя, брак інформації у молоді щодо медичних послуг, які фінансуються державою, а отже надаються безоплатно для пацієнтів, зниження довіри молодого покоління до медиків, необхідність посилення вакцинальних кампаній», - наголосив Віктор Ляшко.

Долучилася до наради й директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна та керівник обласного Центру контролю та профілактики хвороб Ігор Матковський.

«Війна вплинула не лише на дорослих, а й на дітей. І сьогодні пріоритет для медицини – це надання медичної допомоги дітям. У Вінницькій області, на базі обласної клінічної дитячої лікарні працюємо над створенням сучасного реабілітаційного відділення. За останній час заклад значно оновив матеріально-технічну базу. Єдине, для повного циклу обстеження лікарня потребує МРТ. Це дорого вартісне обладнання, але воно вкрай необхідне маленьким пацієнтам. Сподіваємося, що це питання вдасться вирішити. Діти – це наше майбутнє, і ми маємо дбати про їхнє здоров’я», - додала Ольга Задорожна.