Попри війну система трансплантації продовжує активний розвиток, а її фінансова стабільність — один із пріоритетів держави, наголосили у Міністерство охорони здоров'я України.

Оскільки результати пілотного проєкту МОЗ із трансплантації перевершили очікування та планові показники, Уряд ухвалив рішення про додаткову підтримку системи.

Галузь отримує додаткові  212 мільйонів гривень для розвитку. Отже, ще більше українців отримають шанс на повноцінне життя.

❝Трансплантація — галузь, якою можемо пишатися. Навіть в умовах повномасштабної війни її розвиток лиш набирає обертів. Всі операції є безоплатними для пацієнтів, вони фінансуються державою: від півтора мільйона гривень за пересадку нирки до 2 мільйонів – за пересадку серця❞, — зазначає міністр охорони здоров'я Viktor Liashko.

Наразі, за даними Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, на життєдайну операцію очікують 2 794 реципієнти. За 12 місяців 2023 року проведено 507 трансплантацій. Для порівняння, у 2022 здійснено 384 пересадки анатомічних матеріалів.