Підчас візиту до Вінницької області заступник Міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін поспілкувався із журналістами та розповів про результати розслідування спалаху вірусного гепатиту А.

Найбільша кількість випадків захворювання реєструвалися у Вінницькій міській територіальній громаді. Фахівці перевірили всі чинники, які могли бути причиною спалаху та вжили заходів, щоб мінімізувати рівень захворюваності.

«Було відібрано понад 400 проб води з водопровідної мережі та інших джерел водопостачання. Збудника гепатиту А в жодній з них не виявлено. Однак, хочу звернути увагу, що майже у 30% фіксувалося перевищення норми за мікробіологічними показниками.  Дійсно, тут є декілька основних причин. Це доволі часті прориви, зношеність водопровідних мереж. Ми провели роботу з "Вінницяоблводоканалом", щоб відкоригувати відповідні технологічні регламенти, які використовуються в місті. Зауважу, що 30%  - це доволі високий показник, якщо врахувати те, що в середньому по Вінницькій області такий показник зазвичай не перевищує 11%, а по Україні становить 7,5%. Щодо хімічних показників питної води. За підсумками досліджень всіх проб води, відхилення від норми виявлено майже в 60%. Це також досить високий показник, тому що в середньому по Україні ми реєструємо близько 20% відхилень», - розповів Ігор Кузін.

Враховуючи те, що гепатит А може передаватися через продукти, було обстежено 3800 працівників, які працюють в закладах громадського харчування, на ринках, підприємствах харчової галузі.

«Серед них виявлено дев’ять людей з вірусним гепатитом А. Не виключаємо, що ці випадки також посприяли появі нових. Позитивні результати виявлено в осіб, які працюють на ринках та у закладах роздрібної торгівлі. Проводилися відповідні заходи у вогнищах. У зв’язку із тривалим інкубаційним періодом, щонайменше протягом одного-двох місяців ми ще будемо реєструвати поодинокі, залишкові випадки захворювання на гепатит А. Втім, спалах завершується», - додав головний державний санітарний лікар України.

Директорка Департаменту охорони здоров'я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна зазначила, що сьогодні ліжка для пацієнтів з гепатитом А, зайняті лише на 11%.  Усі пацієнти мають легкий або середній ступень важкості перебігу хвороби. 

«Для подолання епідемії в області була розгорнута широка кампанія з вакцинації. Дякую команді Міністерство охорони здоров'я України, яка спрацювала дуже швидко та забезпечила для Вінниччини близько 2000 доз вакцин.

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб