Куди йдуть на роботу випускники медичних коледжів?
Чи готові лікарні Вінниччини брати їх до себе в команди?
Які виклики сьогодні у роботі медичних фахових коледжів області?

Ці та багато інших питань обговорили на колегії Департаменту охорони здоров'я та реабілітації Вінницької ОВА «Про роботу медичних фахових коледжів області по підготовці кваліфікованих кадрів для закладів охорони здоровʼя області», яка відбулася за участі Першого заступника Начальника ОВА Наталя Заболотна.

На Вінниччині працює чотири медичних фахових коледжів:
– Вінницький;
– Гайсинський;
– Погребищенський;
– Могилів-Подільський.

Їх роботу нещодавно перевірила комісія Департаменту до якої увійшли й науковці Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова. За результатами перевірки найкращу роботу демонструє Могилів-Подільський медичний коледж. Заклад намагається йти в ногу з часом, тут відкривають нові спеціальності. Наразі уже випустили п’яту групу водії швидкої допомоги, які отримали освіту екстреного медичного техніка. З наступного року у планах навчати помічників ерготерапевта.

На жаль, за результатами перевірки на останньому місці Вінницький медичний фаховий коледж. Заклад втрачає свій престиж, а також було виявлено порушення у сертифікації випускників.
“Наші медичні коледжі мають гарну історію, знаменитих випускників, але не варто зупинятися на досягнутому. Дуже добре, що більшість керівників чітко бачать в якому напрямку потрібно рухатися і які спеціальності перспективні. Я нещодавно відвідала медичні наші коледжі і поспілкувалася з студентами. Більшість із них в практичну медицину йти не збираються. Вони готові їхати за кордон, йти працювати в косметологію будь-куди лиш не в лікарні. У коледжах може бути прекрасна науково-практична база, але якщо в лікарнях цим дітям під час практики покажуть, що вони тут нікому не потрібні, то про який розвиток ми можемо говорити. Тому, я прошу керівників медичних закладів, коли до вас приходять студенти на практику, ставитися до них як до ваших майбутніх колег. Сьогодні ми маємо дефіцит медсестер, і випускники медичних коледжів повинні хотіти йти в практичну медицину”, - наголосила під час колегії директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Медицина постійно розвивається. Відповідно, мають розвиватися й заклади які готують майбутніх лікарів, медсестер та медбратів. Тому коледжі уже сьогодні мають подумати про нові освітні напрямки.
“Визначну роль в профорієнтації та налаштуванні на допомогу хворим навчають саме фахові медичні коледжі. І дуже хотілося б, щоб випускники медичних коледжів були вмотивовані йти працювати для перемоги нашої країни та її відбудови після війни. Медики - це люди, які допомагають відновити і зберегти найцінніше, що є у кожної людини – здоров‘я. А молодший та середній медичний персонал – це саме ті «універсальні бійці». Так, вторгнення росії в Україну спричинило потребу фахівців у реабілітації та ментальному здоров’ї – це ніша, що потребує надшвидкого заповнення”, - зауважила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.