Мешканки Теплицької, Жмеринської, Могилів-Подільської та Іллінецької громад зможуть пройти безкоштовний онкоскринінг на виявлення раку шийки матки безпосередньо у своїх громадах. 

Лікарі та медсестри Центрів первинної медико-санітарної допомоги пройдуть навчання на базі симуляційно-тренінгового центру, який працює на базі Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова та зможуть зробити забор цитологічного матеріалу (мазок) під час візиту пацієнтки до свого сімейного лікаря. Сьогодні розпочала навчання перша група. 

Це стало можливим завдяки проєкту «Рання діагностика раку шийки матки у жінок в сільській місцевості». Грант для його впровадження надав проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

«Рак шийки матки – одне із тих захворювань, які наші медики найчастіше діагностують у пацієнток. Зазвичай жінки звертаються до лікаря, коли відчувають якісь симптоми, рак діагностується на пізніх стадіях,  лікування дороговартісне і, на жаль,  не завжди призводить до одужання. Тому дуже важливо виявляти захворювання на ранніх стадіях, адже тоді у жінок є багато шансів на успішне лікування. Нам вдалося в область залучити грантовий проект, який фінансується USAID і виконується організацією Пакт. Ми запланували багато активностей. Зокрема це навчання наших медиків, проведення тренінгів, а також закупівля наборів для проведення діагностики, зокрема ПАП-тестів. Стартуємо з навчання медичних сестер. Мета цього навчання полягає в тому, щоб медсестри, повернувшись у свої громади могли допомогти жінкам зробити онкоскринінг», - розповідає заступниця директорки департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко.

В  рамках проєкту у цих чотирьох громадах планується понад 5500 жінкам провести цитологічні дослідження та майже 1000 пацієнток обстежити на папіломавірус людини. Усі лабораторні дослідження здійснюватимуться на базі Подільського регіонального онкологічного центру та Клінічного центру інфекційних хвороб.