Йодну профілактики проводять у випадках радіаційних аварій, у першу чергу, потреба в проведенні йодної профілактики виникає відносно населення, яке проживає у містах-супутниках АЕС, а також населених пунктах, що розташовані в зонах спостереження ядерних установок.

Ендокринолог, медичний директор Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Інна Семенюк, пояснила кому потрібна йодна профілактика.

«У разі ядерної катастрофи ефективний лише калій йодид.  Однак, він також не потрібен всім і не варто його масово скуповувати! Тільки в разі офіційного оголошення про те, що сталася ядерна катастрофа протягом шести годин потрібно прийняти калію йодид.  Препарат можуть приймати діти, підлітки та дорослі до 40 років.  Віковій категорії населення 40+  калій йодид не потрібно пити.  Побічні ефекти приймання цього препарату перевищують його  лікувальні властивості, препарат може заблокувати роботу щитовидної залози. З метою профілактики приймати пігулки категорично заборонено! У разі небезпеки потрібно випити таблетку в залежності від віку», - пояснила Інна Семенюк.

Зауважимо, що використання спиртового розчину йоду чи розчину Люголя є неефективним та завдасть лише шкоду!