19 центрів первинної медико-санітарної допомоги уже мають новий пакет НСЗУ «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Сімейні лікарі долучилися до сертифікованої програми mhGAP й пройшли відповідне навчання з надання первинної психологічної  допомоги. 

 

«Війна вплинула на наше психічне здоров’я. Тому ми зараз бачимо як активно запроваджуються проекти, які стосуються ментального та психічного здоров’я. Сімейні лікарі - перші, до кого звертаються люди зі скаргами на здоров’я. Такі фахівці повинні бути універсальними. Вони мають вміти й надавати пацієнтам невідкладну психологічну підтримку. За згоди пацієнта лікар проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу. Медики надають відповідну підтримку та допомогу», - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна. 

 

Де на Вінниччині можна отримати послуги в рамках пакету НСЗУ «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»:

 

✔ Чернятинська головна АЗПСМ;

✔ Шаргородський ЦПМСД; 

✔ ЦПМСД №5 м.Вінниці

✔ ЦПМСД Самгородоцької сільської ради;

✔ Бершадський ЦПМСД;

✔ ЦПМСД №2  м.Вінниці;

✔Дашівська   АЗПСМ;

✔ ЦПМСД №4 м.Вінниці;

✔ Погребищенський ЦПМСД;

✔ Літинський ЦПМСД;

✔ Іллінецький ЦПМСД;

✔Калинівський міський ЦПМСД;

✔ Томашпільський  ЦПМСД;

✔ Гніванський ЦПМСД;

✔ Тульчинський ЦПМСД;

✔ Тростянецький ЦПМСД; 

✔ Хмільницький ЦПМСД;

✔Немирівський міський ЦПМСД;

✔ Сутисківський ЦПМСД.

 

❗Психіатричну допомогу дорослим та дітям яка надається мобільними мультидисциплінарними командами надають 2 заклади:

 

✔ Центр терапії залежностей «Соціотерапія;

✔Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім.. акад. О.І Ющенка. 

 

❗Знайти медичний заклад, який за договором із НСЗУ надає меддопомогу за цим пакетом, та записатись на консультацію туди можна одним зі способів:

✔ зателефонувати в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77

✔ скористатися дашбордом https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard  на сайті НСЗУ: у полі «Група послуг» обрати пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».