Глава держави зауважив, що сучасний стан системи охорони здоров’я абсолютно неефективний. Багато українців не можуть отримати якісні медичні послуги. Для цього створені урядові законопроекти про медреформу, які владнають це питання.

Вінниччину представляли заступнник голови обласної державної адміністрації О.В. Крученюк, директор Департаменту охорони здоров’я  ОДА Л.О.Грабович, ректор ВНМУ ім.М.Пирогова В.М.Мороз та  головні лікарі медичних закладів області, в тому числі створених об’єднаними територіальними громадами центрів первинної медико-санітарної допомоги Іллінецького, Калинівського, Немирівського й Томашпільського районів.

Проект реформування сільської медицини, що стане частиною медичної реформи, на нараді презентувала радниця Президента М.Гайдар. Програма передбачає додаткове фінансування сільської медицини, щоб створити умови та мотивувати лікарів надавати якісну медичну допомогу у селах. Це і нове обладнання, і будівництво ФАПів та амбулаторій, забезпечення лікарів житлом і транспортом, значне підвищення заробітної плати. Окрему увагу в програмі приділяють телемедицині. За допомогою широкосмугового інтернету лікар зможе не тільки надавати консультації пацієнтам та фельдшерам дистанційно, а й бути частиною медичної спільноти та постійно підвищувати свій професійний рівень.

До обговорення питань долучилися віце-прем’єр-міністр Г.Зубко, заступник міністра охорони здоров’я П.Ковтонюк, виконавчий директор БФ «Пацієнти України» О.Стефанишина та інші учасники зібрання.

Петро Порошенко подякував присутнім за участь у нараді, а також закликав з проханням докласти максимум зусиль, аби медицина була доступною та якісною для усіх верст населення. Основний меседж був наступним: «і депутат, і бабуся з віддаленого села мають отримувати одного рівня якісну медичну допомогу, бо вони є громадянами України».

 

 

 

 

Прес-служба ДОЗ ОДА

12.09.2017