-Згідно програми, до роботи у мобільних бригадах пунктів щеплень та Центрів масової вакцинації населення, – коментує роботу тренінгу к. мед. н., доцент, заступник декана факультету післядипломної освіти ВНМУ ім. М. Пирогова Олександр Якименко, – можуть бути залучені лікарі-інтерни та студенти-старшокурсники. ході навчання слухачі знайомляться з правилами організації та техніки проведення щеплень вакциною CoronaVac та Comirnaty від Pfizer-BioNTech. У ході занять наші тренери, які пройшли спеціальну підготовку у столиці, знайомлять з національним планом розгортання вакцинації в Україні та оперативним планом «першої хвилі». Розповідають про ключові програмні напрями та пріоритетні групи, про фази, платформи вакцинації, способи надання послуг. Докладно знайомлять з особливостями вакцин (склад, вимоги до зберігання, транспортування, способи використання, введення та протипоказання).
Темою навчань також є імунізація та безпека вакцин – глобальні рекомендації та питання, пов’язані з вакцинацією від Covid-19, та вакцинація організованих груп населення.
Тренінгові навчання містять і практичні поради у ключових питаннях самої процедури проведення вакцинації: що важливо перевіряти у поіменних списках, як розрахувати потреби у вакцині та ін’єкційних матеріалах, як організувати стіл для вакцинації, як вводити вакцину (правильна техніка введення та місце), як утилізувати використані ін’єкційні матеріали.
Слухачі детально обговорюють та практично пропрацьовують у ході спеціального майстер-класу діагностику анафілаксії та надання першої допомоги. Докладно вивчають склад протишокової аптечки та опановують довідкові матеріали – глобальні вказівки та найновіші національні документи. Реєстр імунізації Covid-19 в електронній системі e-Healt та звітності про дані, фіксація зведених даних, – зрештою все, що необхідно знати та вміти для роботи у вакцинальній кампанії учасники навчання опрацюють теоретично та практично.
-Перший тренінг курсу присвячений вакцині CoronaVac/Sinovac Biotech, наступні два дні – навчання з вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech, – розповідає Олександр Якименко. Навчальні групи сформовані у кількості 40 лікарів-інтернів та 40 студентів-старшокурсників.
Крім теоретичних знань, відпрацьовуються практичні навички(введення, зберігання вакцин, особливості транспортування), а також надання невідкладної допомоги у випадку виникнення алергічних реакцій. Кожний учасник тренінгу отримує сертифікат, який власне засвідчує готовність роботи у вакцинальній кампанії.
Минулого року, в період розпалу коронавірусної хвилі була інформація про залучення лікарів-інтернів, студентів-старшокурсників до роботи у ковідних лікарнях. Чи розглядається такий варіант цьогоріч, адже статистика коронавірусу щодня зростає?
В умовах коронавірусної хвилі, коли Вінниця перебувала у різних зонах (жовтій, помаранчевій, червоній) в період дистанційного навчання і лікарі-інтерни, і студенти-медики мали можливість самотужки долучитится до роботи у ковідних лікарнях.
За сьогоднішньою статистикою, в Україні зафіксована рекордна кількість (більше 6 тис.) нових випадків Covid-19, вчора 185, нині -152 нових випадків – у Вінницькій області. За минулу добу в області зафіксовано 31 випадок у дітей та захворіло 5 медичних працівників (вчора -9) .

Ваше ставлення до вакцинації?
-Вакцинація дає можливість уникнути важкого перебігу коронавірусної хвороби. Що стосується захворюваності, то як свідчить світова статистика країн, в яких щепленими є більше 80% населення, перебіг захворювання у вакцинованих осіб є легшим, а кількість летальних випадків – значно меншою, чим серед нещеплених хворих. Тому вакцинація – це єдиний варіант зберегти життя, – наголошує лікар Олександр Якименко.