Учасники обговорили нормативне врегулювання та механізми фінансування протитуберкульозної допомоги населенню. Розглянули також організацію амбулаторного лікування туберкульозу  сімейними лікарями та вимоги до клінічного ведення випадку туберкульозу на первинному рівні.

-На всіх етапах надання спеціалізованої допомоги  з приводу туберкульозу значна роль належить сімейному лікарю. Сімейна медицина активно включилась у процеси перетворення системи протитуберкульозної допомоги, - наголосила під час кругового столу Алла Гайдаш  - головний спеціаліст обласного  Департаменту охорони здоров’я та реабілітації.

Проте вона додала, що сімейним лікарям потрібно покращувати роботу з  населенням у напрямку профілактики та раннього виявлення туберкульозу.  Це дозволить пришвидшити лікування та зменшить кількість випадків мультирезистентного туберкульозу.

За словами Олександра Служивого в області  для лікування мешканців з туберкульозом  функціонує  фтизіопульмонологічний центр.

-Потужність ліжкового фонду Центру складає  – 90 ліжок, створено комфортні й безпечні умови для стаціонарного лікування хворих на ТБ. Реконструювали  два  відділення і капітально відремонтоване одне. Варто додати, що в області створюється мережа міжрайонних фтизіатрів, яка  надає спеціалізовану фтизіатричну допомогу, - додає керівник Вінницького  обласного клінічного фтизіопульмонологічного центру.

Олександр Служивий зазначив, що побудова стійкої системи надання спеціалізованих протитуберкульозних послуг  є основним сенсом зустрічі: це ключові  питання організації виявлення хворих на туберкульоз,  особливості співпраці первинної  ланки та високоспеціалізованої служби в тривалому лікуванні пацієнтів, задля найменших  втрат в умовах епідемії  COVID-19.