Спільно із заступником директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Тетяною Бондаренко та фахівцями ДОЗ ОДА та Р учасники обговорили алгоритм оформлення електронного бланку лікаряного.
-Для формування в закладі електронних медичних висновків потрібне підключення і реєстрація в електронній системі охорони здоров’я та навчені медфахівці. Далі відомості про висновок потрапляють до Електронного реєстру листків непрацездатності, де на підставі них формується електронний лікарняний, - пояснює Тетяна Бондаренко.
Пацієнт, маючи скарги на самопочуття, так само приходить на прийом до лікаря. Після прийому лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я. Лікар підписує цей електронний документ своїм кваліфікованим електронним підписом. Після цього документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності Пенсійного фонду. Пацієнт може побачити свій електронний лікарняний через електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду.
Наразі перехід на е-лікарняні відтермінований на перше жовтня.
Також з першого жовтня лише за електронним рецептом можна буде отримати безоплатні інсуліни. Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну у будь-якій аптеці, яка працює за договором з НСЗУ. А Національна служба здоров’я відшкодує цим аптекам вартість препаратів.
Щоб отримати інсуліни за програмою «Доступні ліки», пацієнту потрібно - відвідати ендокринолога, мати складений ендокринологом індивідуальний план лікування, отримати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря, прийти та отримати інсуліни у будь-якій аптеці у населеному пункті. Головна умова - аптека повинна мати договір з НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів.