Цифровий сертифікат COVID-19 - це документ у Дії, розроблений з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ на основі Digital Green Certificate Єврокомісії. На сьогодні він підтверджує статус вакцинованої особи. Цей документ, який підтверджує вакцинацію, вже скоро можна отримати у будь-який момент, навіть без відвідування свого сімейного лікаря. 

Дмитро Черниш, директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ:
“Електронна система охорони здоров'я стала основою для розвитку цифрових технологій, поліпшення доступу пацієнтів до медичної допомоги, а також розвитку електронних сервісів. Саме завдяки електронній системі охорони здоров’я, де, в тому числі, зберігаються і дані про вакцинацію, тестування та одужання пацієнтів, вдалось створити та запустити цифровий сертифікат COVID-19. Адже формування ковідного сертифікату відбувається на основі даних, які внесені лікарем для пацієнта в електронній медичній картці. Визнання сертифікату Єівросоюзом свідчить про високий рівень довіри міжнародних партнерів до електронної системи охорони здоров’я”.

Отже, зараз сертифікат COVID-19 перебуває на фіналі бета-тесту. Після підтвердження оновлень у PlayMarket та AppStore електронний документ буде запущено для користування.  Це означає, що всі, хто пройшли повний курс вакцинації, зможуть оновити застосунок до нової версії та згенерувати свій COVID-сертифікат у Дії. Для цього:
 - в оновленій версії застосунку потрібно натиснути "Послуги";
- вибрати "COVID-сертифікат";
- підписати Дія.Підписом заяву на передання даних з електронної системи охорони здоров’я до Дії;
- натиснути “Отримати сертифікат”;
- COVID-сертифікат з'явиться у вашому смартфоні.

Наголошуємо, що формування ковідного сертифікату відбувається на основі даних, які внесені лікарем для пацієнта в електронній медичній картці. Команди, які здійснюють вакцинацію, мають обов’язково вносити дані про вакцинованих осіб в електронну систему охорони здоров’я. Якщо Дія не може згенерувати сертифікат, можливо дані про вакцинацію не внесені або некоректні (наприклад, інформація не повна, або ж неправильно введені дані щодо вакцини). Тоді слід звернутися до пункту, де робили вакцинацію, щоб внести, або скорегувати дані. Детальніше про це ми розповідали тут.

Сертифікат було створено у співпраці Національної служби здоров’я України, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства цифрової трансформації України, а також за допомоги міжнародних партнерів. 

Впроваджувати в Україні COVID-сертифікат допомагали, зокрема: проєкт міжнародної технічної допомоги «Інтероперабельність, е-послуги та кібербезпека (EU4DigitalUA)», який фінансується Європейським Союзом та реалізується неурядовою організацією “Академія електронного управління”, Міжнародний фонд "Відродження" (Програма "Громадське здоров'я") та інші.