-Минулий рік став роком перевірки на міцність як медичної галузі в цілому, так і кожного закладу, кожного медичного працівника. Адже, жодна галузь не працює з таким навантаженням, як охорона здоров'я. Однак 2020 рік став і роком формування спроможної та конкурентоздатної мережі закладів охорони здоров’я області,-  розпочала доповідь Ольга Іванівна.

За словами очільниці обласної охорони здоров’я,протягом року департаментом проводилась потужна робота з розширення мережі  високоспеціалізованої медичної допомоги. Завершено будівельні роботи у приймальних відділеннях 10 опорних закладів охорони здоров’я, які також укомплектовано комп’ютерними томографами, цифровими рентгенапаратами та апаратами ультразвукової діагностики. Побудовано вісім нових сільських амбулаторій. Закуплено 122 легкових автомобілів для сімейних лікарів.

-На Вінниччині відтепер працює Обласний клінічний центр інфекційних хвороб. Докладено чимало зусиль для старту функціонування в області регіонального фтизіопульмонологічного центру.

Одним із важливих досягнень – створення  Центру громадського здоровʼя, який наразі активно включився в роботу з популяризації громадського здоров’я серед населення області. Варто відмітити роботу чорнобильського диспансеру, який на сьогодні займається постковідною реабілітацією пацієнтів.  До того ж лікарі закладу увійшли до робочої групи МОЗ України по відпрацюванню національного алгоритму постковідної реабілітації. З метою підписання угод з НСЗУ обласний дитячий кардіоревмасанаторій перетворено на центр медичної реабілітації дітей.

Завдяки отриманню Подільським регіональним центром онкології медичного лінійного прискорювача, пацієнти зможуть отримувати медичну допомогу за міжнародними стандартами. Також в області організовано психіатричну допомогу, шляхом об’єднання психлікарні №2 в єдину спеціалізовану психлікарню ім. Ющенка.

Результатом кропіткої роботи стало затвердження обласної програми «Підтримка та розвиток галузі охорони здоров’я  Вінниччини» на 2021-2025 роки», де визначено основні пріоритетні напрямки роботи галузі на найближчі 5 років. Могли б встигнути більше, але щоденно ми усі разом продовжуємо боротись з Ковідною епідемією, - наголосила Ольга Задорожна.

На Вінниччині для лікування пацієнтів з COVID-19  розгорнуто 3494 ліжок в 30 опорних лікарнях. Киснем забезпечено на 91 %.

-Інфекційні ліжка створені  в 26 закладах вторинного рівня надання медичної допомоги та 4 закладах  третинного рівня (КНП «ВОСТМО «Фтизіатрія», КНП «Вінницька обласна клінічна дитяча інфекційна лікарня», КНП «Вінницький обласний клінічний центр інфекційних хвороб», КНП «Вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка»), - каже Ольга Задорожна.

Ольга Задорожна додає, що в області триває вакцинальна кампанія проти COVID-19. Щеплення проводять  9 мобільних бригад та медики 24 щеплювальних пунктів. Нині Вінницька  область 8 в Україні за рівнем щеплення від COVID-19. З початку вакцинальної кампанії щеплено11800  медиків.

Про сьогодення та майбутнє обласного клінічного центру інфекційних хвороб розповів Ігор Матковський – директор закладу.

Анатолій Пірникоза, директор КНП «ТМО «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ВОР» у доповіді зупинився на роботі екстреної медичної допомоги в умовах COVID-19 та на  порядку роботи оперативної диспетчерської.

  Серед іншого  учасники колегії обговорили основні напрямки діяльності галузі охорони здоров’я у Вінницькій області на 2021 рік.  Першочерговим є дооснащення та розбудова обласної клінічного центру інфекційний хвороб та розширення ліжкового фонду до 300 ліжок, створення центру трансплантології в рамках пілотного проекту на базі обласної лікарні ім. М.І. Пирогова та закладів охорони здоровʼя області.

Важливо також удосконалити роботу фтізіопульмонологічного регіонального центру, завершити процес організації реперфузійного центру на базі Могилів-Подільської ОЛІЛ та введення в експлуатацію ангіографа.

Серед перспективних планів галузі - розвиток та функціювання системи телемедицини у закладах охорони здоров’я Вінницької області та впровадження Проектів «Велике будівництво».