Координаційна зустріч відбувається за участі фахівців Всесвітньої організації охорони здоров’я, представників Уряду Великобританії, Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я.

До участі в заході запрошені фахівці обласного та міського департаменту охорони здоров’я, Вінницького обласного ЦГЗ,  обласного лабораторного центру МОЗ України  та регіональні фахівці з комунікації.

Зокрема, у тренінгу взяли участь регіональний координатор з проведення вакцинальної кампанії в області, заступник директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Тетяна Бондаренко, заступник керівника Вінницького обласного центру громадського здоров’я Олег Лук’янович.

Мета зустрічі – обговорити принципи проведення кампаній з вакцинації проти COVID-19 та розробити  Національні плани розгортання вакцинації, а також налагодити комунікаційний процес у суспільстві, задля ефективного впровадження вакцинації.

 Відкрили координаційну зустріч директор Європейського регіонального  бюро ВООЗ  в Україні Ярно Хабихт та заступник Міністра охорони здоров’я  Віктор Ляшко. 

-Сьогодні ми зібралися, аби обговорити основні питання безпеки вакцин, готовність до криз та кризові комунікації, - наголосив Віктор Ляшко, - Вакцинальна кампанія в Україні рухається  згідно з національним планом ( Дорожньою картою з вакцинації Ковід -19).  Національний план передбачає охопити вакцинацією понад 70% населення держави. Для досягнення цього показника потрібно змінити антивакцинальні настрої серед населення.   Саме вони включені до десяти загроз  громадського здоров'я, - додав Віктор Ляшко.

 У перший день тренінгу учасники розглядають загальні принципи, стандарти та вимоги щодо вакцинації від COVID-19, встановлені на глобальному рівні, Національний план  розгортання та вакцинації в Україні (Дорожню карту). За словами заступника Міністра охорони здоров’я, за кількістю щепленого населення Вінниччина посідає восьме місце серед 25 регіонів України.

 Він додає, що  вакцини потрапляють в Україну через глобальний фонд COVAX. Другий спосіб це закупівля коштом  державного бюджету. Третій шлях закупівлі вакцин для держави -  це закупівля вакцин коштом  донорів, Світового банку та інших міжнародних партнерів.

Під час зустрічі міжнародні та вітчизняні експерти спільно з учасниками розглянуть також кризові комунікації стосовно безпеки вакцин та Стратегічний план з кризової комунікації щодо вакцинації від COVID-19 в Україні. Спікери надають інформацію про вакцини від COVID-19, результати клінічних випробувань, йтиме мова про безпечність вакцин.