Сьогодні Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов відвідав Вінницьку область. Під час свого візиту керівник МОЗ ознайомився з роботою КНП «Вінницька міська клінічна лікарня № 1», де оглянув пункт щеплення, а також оглянув Вінницький обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення», де наразі надають реабілітаційну допомогу «постковідним» пацієнтам.
Під час ознайомлення з роботою Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення Максим Степанов оглянув терапевтичне та неврологічне відділення закладу, де лікуються постковідні хворі.
Директор диспансеру Світлана Голодюк розповіла міністру, якою є специфіка постковідної реабілітації у закладі. Адже диспансер – єдина на Вінниччині лікувальна установа, що займається реабілітацією хворих , що перенесли коронавірус.
–Більшість людей, які мають хронічні захворювання та перехворіли на COVID-19, потребують постковідної реабілітації. – зазначила директор департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Ольга Задорожна. – На початку в диспансері було 30 ліжок. Нині пацієнти записуються в чергу, тому плануємо збільшити кількість ліжок до 100.
Разом із завідувачкою терапевтичним відділенням Наталею Середою Максим Володимирович відвідав палати, де лежать післяковідні хворі, та мав нагоду сам поспілкуватися з ними. Тут відновлюються пацієнти, які тривалий час перебували на лікуванні у ковідних лікарнях, але потребують ще кисневої терапії, чи мають ускладнення з боку нервової, серцево-судинної системи, чи органів кишково-шлункового тракту. Тут проходять повний курс реабілітації та повернення до повноцінного життя. Важливо, що при цьому у роботі відпрацьовуюють свій локальний протокол, маршрут пацієнта, тісно співпрацюючи з кафедрою внутрішніх хвороб №2 Вінницького медуніверситету ім. М. Пирогова, (професори Вадим Жебель, Сергій Лозинський).
Про специфіку реабілітації хворих з ускладненнями нервової системи міністра ознайомила завідувач неврологічного відділення диспансеру Ірина Капітанчук. У свою чергу Максим Степанов зацікавлено поставився до досвіду колег, які поєднують у своїй роботі практичну медицину та передові наукові надбання.