➡Цим документом було визначено вартість операції (від 33561 грн.) за вилучення донорського органу (до понад мільйон грн.) за його пересадку. Оплата – коштом державного бюджету.
Та спочатку майбутні лікарі-трансплантологи мають пройти піврічне навчання та отримати відповідний сертифікат в одному з двох навчальних центрів в Україні – НМАПО ім. Шупика у Києві. Процес уже розпочато.
– Запустити трасплантологію плануємо у 4 кварталі 2021 року. Для цього ще попереду – велика робота. – розповідає Олександр Борисович Жупанов, директор КНП Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова ВОР» – Скажімо, державний електронний реєстр ще не працює. Ми вивчаємо своїх потенційних претендентів, у реєстрі обласної клінічної лікарні ім. Пирогова нині вже є 180 осіб, яким необхідна трансплантація.
– Наша лікарня має найкращу матеріально-технічну базу в області. Про це розповідають всі – і фахівці із інститутів, і професура, які приїздили до нас з інших областей. Крім того, у штаті наявні спеціалісти високого класу, тобто запуск трансплантології у Вінницькій «пироговці» – це реально. Необхідно, щоб усі інші «учасники» процесу (це лікарня швидкої допомоги) також були готовими до синхронної роботи у цьому напрямку.
– Перше, над чим нині працюємо, – це навчання спеціалістів,– коментує ситуацію на сьогодні Олександр Жупанов. – Раніше ми цим не займалися, хоча у лікарні наявний штат спеціалістів вищої категорії. Робота проводиться у двох паралельних напрямках: підготовка трасплант-координаторів та власне підготовка самих хірургів-трансплантологів.
Навчання лікаря-трансплантолога загалом триває 5-6 місяців. У червні місяці наші лікарі, які розпочали навчання у січні, закінчать своє навчання на базі НМАПО ім. Шупика.
➡Та перш за все, необхідно, щоб самі люди розуміли, для чого це потрібно, – наголошує Олександр Жупанов. – Зрозуміти, що у випадку смерті надати дозвіл на вилучення органу задля порятунку іншої людини, це нормальне явище. Тому підготовка до запуску трансплантології у нашій області потребує ще й змін у нашій культурі, людській моралі, системі цінностей самих людей, кожного з нас.
➡Пересадкою шкіри в опіковому центрі обласної клінічної лікарні ми займаємося вже давно (у самої людини забираємо шкіру людини, та пересаджуємо на іншу ділянку, рятуючи життя при обширних опіках). Успішно також зарекомендували у цьому напрямку операції з пересадки людині свинячої шкіри.
➡У лікарні готуємося до проведення операцій з пересадки рогівки ока та до запровадження траснплантології нирки.
– Успіх трансплантації залежить від злагодженої командної роботи не тільки за хірургічним столом, але й у «до» та «після» трасплантаційний період?
– Безумовно має величезне значення період «до» та «після». В нашій обласній лікарні працює потужна команда анестезіологів, яка вже готова надавати допомогу при проведенні такого спектру операцій. Також ми працюємо з гострими станами. Маємо потужне реанімаційне відділення, а ще – реанімаційне відділення для гострої судинної патології.
➡Один день на тиждень лікарня є ургентною по гострому інфаркту міокарда, і надає допомогу для мешканців області, крім м. Вінниці. Саме у нас проводяться і стентування, і лікування, і виходжування у післяопераційний період.
➡Крім того, досить активно займаємося кардіохірургією, хоча ковід нам став на перешкоді. Успішними були операції наших кардіохірургів, щоправда, за участі колег із Національного Інституту ім. Амосова. Тому плануємо продовжити роботу й у цьому напрямку, адже у нас підібрана команда кардіологів екстрених, які готові у будь який момент надати відповідну допомогу.
➡Трансплантоперації у лікарні не будуть масовими операціями, коли по 3 чи 10 на добу, початок буде рахуватися на одиниці. Як тільки віднайдемо можливості, їхній потік будемо збільшувати і відділення трасплантології у «пироговці» почне функціонувати як окрема штатна одиниця, запевнив Олександр Жупанов.
➡Як свідчить світова статистика, серед операцій з пересадки органів на долю трансплантації нирки припадає 85-90 відсотків. Хірургічна операція, яку виконують при термінальних стадіях хронічної ниркової недостатності, полягає у пересадці людині нирки, отриманої від іншої людини. Гемодіаліз також є органозамісною терапією, та тільки з пересадженою ниркою людина отримує суттєве підвищення якості свого життя, приймаючи ліки для попередження відторгнення донорської нирки. І шанс повноцінного життя у порівнянні зі кількагодинними процедурами гемодіалізу, постійними прив’язкою до лікаря, лікарні, транспорту.
– Якщо нирку пересадили від живого донора, рік проживає 98 відсотків пацієнтів, десять років – 54 %.– розповідає завідувач клінічного високоспеціалізованого урологічного центру Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М Пирогова, головний експерт Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА за фахом «урологія» Олег Капшук.
– Середня тривалість життя діалізних хворих в Україні 42 роки, в країнах Європи – 64. – Вартість підтримання одного хворого на діалізі впродовж п’яти років (це близько 156 процедур на рік від 2 тис. грн. кожна) у підсумку дорівнює вартості трансплантації йому нирки за кордоном.
В Україні за такі кошти можна було б врятувати життя вже 3-4 пацієнтів. Але якщо йдеться про печінку, підшлункову залозу або серце, такої тривалої підтримки не існує, і пацієнти без трансплантації просто гинуть.
– На Вінниччині сьогодні проживає 57 пацієнтів із пересадженими органами. Із них 49 – нирками. Ще 3-м пацієнтам трансплантували печінку, 4 – серце, одному – кістковий мозок.
Третина цих пацієнтів оперувалися за кордоном (США, Індія, Австрія, Білорусь) за власний кошт. До речі, Білорусь траснплантацію своїм громадянам проводить безкоштовно; країна входить до десятки країн світу, де проводиться найбільше операцій з трансплантації.
Одним із вирішальних чинників для запровадження таких операцій стали зміни законодавства та презумпція згоди на посмертне донорство.
➡ Ми тільки на початку цього шляху, зауважує Олег Капшук:
– На сьогодні три лікаря-хірурга з Вінниччини проходять навчання при Національній медичній академії післядипломної освіти ім. Шупика за фахом «трансплантологія». П’ять лікарів трансплант-координаторів (у т. ч. 4 лікарі з обласної лікарні ім. Пирогова) та один – з Вінницького регіонального кардіоцентру вже пройшли спеціальну підготовку.
➡Успіх запровадження трансплантології залежить не тільки від зусиль медиків, зміни законодавства, чиновників, лікарів. Ця тема стосується кожного з нас. Тому про кожного з учасників даного глобального процесу у наступних матеріалах – докладніше.
 
 
 
 
 
Наталія Федорченко, відділ інформаційно-комунікаційної роботи і зв’язків зі ЗМІ та громадськістю
Вінницького обласного Центру громадського здоров’я.