– Серед основних пріоритетів 2021 року є пріоритети на первинному рівні – це добудувати та реконструювати ті амбулаторії, які ми ще не завершили в 2020-му. Цим ми підтягнемо первинний рівень надання медичної допомоги мешканцям Вінниччини. Так, з 16 амбулаторій, які будувалися минулого року, 15 були відкриті, залишилося закінчити ще одну.
Тридцять дві амбулаторії сімейної практики по області потребують реконструкції. Через ковід, покращити умови змогли досить невеликий відсоток сільських амбулаторій, тому сьогодні ми активно займаємося реконструкцією. Збудовані у 80-90 –х, потребують приведення їхнього стану до сучасних умов. Адже є різниця між новозбудованими амбулаторіями та тими, що будувалися ще 20-30 років назад.
 
На вторинному рівні – закінчуємо приймальні відділення. У планах – до 1 квітня здати в експлуатацію приймальні відділення опорних лікарень з відповідним обладнанням. І тепер переходимо до третинного рівня, який в останні роки був у залишковому варіанті. Сьогодні він потребує розвитку.
 
Саме за цим принципом відбувається й розвиток Вінницької обласної клінічної лікарні ім. Пирогова, яка увійшла у пілотний проект. Центр трансплантології – це те, що мають інші регіони, з чим працюють колеги, й досить активно. Ми говоримо про Львів, Харків, Київ.
 
У Центральному регіоні нашої держави також має запрацювати такий центр – це один із пріоритетів розвитку третинного рівня медичної галузі Вінниччини на 2021 рік. До нього входять два проекти: обласна інфекційна лікарня, або Клініка інфекційних хвороб, з яким ми виходимо на сесію обласної ради у лютому місяці, та створення центру трансплантології.Реалізація проектів у Вінницькій області відбувається за активної підтримки голови облдержадміністрації Сергія Борзова. Зроблено вже дуже багато, ми підготувалися до цього кроку свідомо. Були підготовлені трансплант-координатори для лікарні.
 
Нині хірурги-фахівці проходять навчання у Києві, щоб отримати спеціалізацію саме з трансплантології. Хірурги, що опановують курс з траснплантології кісткового мозку, навчаються у Львові.
Якщо запровадити трансплантологію у лікарні, це стане великим кроком вперед і для обласної клінічної лікарні ім. Пирогова, і для усього нашого регіону, підкреслила Ольга Задорожна.
 
Цей напрямок розвитку галузі включає ще й економічний аспект. Так, необхідно вкласти чималі кошти, це дороговартісно, але життя пацієнта після трасплантації покращиться та збільшиться. Фактично вкласти кошти, які би вкладалися з державного бюджету на інші зарубіжні клініки, які вже працюють у галузі трансплантології, коли ми відправляємо таких пацієнтів у Білорусь, Словаччину, Чехію, Ізраїль, Німеччину. Та наскільки зручно та комфортно для наших громадян зробити це реальністю тут, у себе вдома. Потрібно боротися за кожного пацієнта та розвивати цей напрямок для того, аби для мешканців Вінниччини та України такий вид допомоги був доступним.
- Коли планується запуск системи трансплантології у «пироговці»?
– Дуже сподіваюся, що це буде наприкінці 2021-го. Та попереду ще дуже багато кроків. Скажімо, підготовка фахівців, яку вже розпочали у січні, це підготовка висококваліфікованих спеціалістів і триватиме вона 5-6 місяців. До навчання приступили кандидати меднаук, доценти, які поїхали отримувати другу хірургічну спеціальність.
 
Іншим великим напрямком роботи є підготовка бази. І частково зроблено вже чимало кроків для того, щоб бути готовими. Так лабораторна служба, яка складається із трьох етапів, і вони об’єднані в один, на 2/3 вже доукомплектовані. Ще необхідно закупити частину лабораторного обладнання, яке необхідне для того, щоб можна було забезпечити увесь цикл спеціальних лабораторних обстежень і донора, і реціпієнта, достатньо складних , і достатньо високого технологічного рівня. Адже лабораторний компонент у трансплантології не можна зменшувати за своєю значимістю у порівнянні із самою хірургічною операцією.
 
Крім того, необхідною також є й підготовка приміщень. Так, ліжка є, операційні готові, потрібно докупити ще спеціальне обладнання І так, крок за кроком, і трансплантологія на Вінниччині стане реальністю, переконана Ольга Задорожна.