Нагадаємо, що на Вінниччині діє пілотний проект «Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя». Учасники засідання обговорили питання реалізації на Вінниччині пілотного проекту, а також зупинились на питаннях підготовки фахових команд  з питань раннього втручання.  Важливим питанням, яке потребувало обговорення стала допомога фахівців (міждисциплінарної команди) в рамках послуги раннього втручання, а також проблеми впровадження послуги на місцях. Участь у заході взяли керівництво області, фахівці департаменту охорони здоров’я та реабілітації, медичні працівники, працівники соціальної сфери.

Для довідки:

Раннє втручання – це міждисциплінарна сімейноцентрована система допомоги дітям раннього віку (від народження до 3-х років) із порушеннями розвитку та дітям груп біологічного й соціального ризику, спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

Раннє втручання (РВ) надає свої послуги насамперед дітям перших років життя, оскільки раннє виявлення біологічних та соціальних чинників ризику щодо порушення розвитку дитини дає можливість своєчасно почати інтенсивну допомогу в ранньому віці, коли розвиток дитини особливо піддається впливу і є можливість запобігати появі обмежень як у функціонуванні сім’ї, так і в фізичному та психосоціальному розвитку дитини.