– Складна політравма, але на КТ був виявлений розрив грудної аорти. Для хворого був підібраний ендопротез, і завдяки злагодженій багатокомпонентній роботі команди хірургів обласної лікарні ім. Пирогова та провідних кардіохірургів Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. ак. М. Амосова НАМН України у Вінниці була проведена операція з парціального переключення судин дуги аорти, ендопротезування дуги аорти з низхідної грудної аорти, –розповів Олег Сергійчук, канд. мед.наук, кардіохірург клінічного високоспеціалізованого Центру серцево-судинної хірургії та рентгенендоваскулярної хірургії з блоком інтенсивної терапії КНП «ВОКЛ ім. Пирогова».
 
– Сподіваємося на гарний результат нашої командної роботи, зауважив Олег Сергійчук, адже в хірургічній команді нашої операційної – колеги з Києва, у яких солідний досвід роботи з патологіями грудної аорти.
– Дійсно, досвід таких операцій досить великий. Це близько 16 тисяч операцій зі штучного кровообігу, – додає Віталій Кравченко, заввідділом хірургічного лікування патології аорти, ДУ «Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова» НАМН України, канд.мед.наук, лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки. – З них майже третина – це хворі на патологію аорти. Аналізуючи роботу нашого відділу, зауважу, що спочатку ми втрачали кожного четвертого з патологією аорти (початок 80-х років). Поступово, з накопиченням досвіду, навчаючись у колег за кордоном, завдяки напрацюванням та використанням нових сучасних девайсів для цієї хурургії, розширенню спектру нашої активності з використанням нових гібридних інвазивних ендоваскулярних технологій наразі зменшилася кількість невдалих випадків хірургічних втручань до 2 %. Тобто, на сьогоднішній день, результат в десять разів кращий, ніж коли починали такі хірургічні втручання, підкреслив Віталій Іванович.
 
– Відділ хірургічного лікування патологій аорти Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова нині є досить результативним підрозділом, який рятує майже всіх, хто звертається до нас за допомогою. Також у нас тісна співпраця з регіональними центрами (Вінниця, Дніпро, Одеса, Львів, Тернопіль), коли ми обмінюємося досвідом з колегами-кардіохірургами, здійснюємо спільні виїзні малоінвазивні оперативні втручання.
– Пацієнт, з яким сьогодні працює мультидисциплінарна команда, має цілу низку ушкоджень, що виникли в результаті дорожньо-транспортної пригоди, але ми усвідомлюємо,– підкреслив Віталій Кравченко, – що серцево-судинна патологія, на жаль, вимагає невідкладної першочергової допомоги. Людина з непрацюючим серцем, або з розривом аорти не має шансів вилікувати решту ушкоджених органів.
 
– Відновлення цілісності судини, закріплення стену, (розрив аорти стався в місці, яка живить ліву руку). Тепер ліву руку буде живити ендопротез, який було імплантовано пацієнту, (перший етап операції). Цей сучасний судинний протез, який утримує форму, вкритий вуглецевим покриттям, яке на досить тривалий час забезпечить своє нормальне функціонування. Квінтесенцією нашого візиту є етап встановлення між ушкодженими ділянками судини ендопротезу, який заводиться через стегнову артерію всередину аорти і сам розправляється. Він фіксується до неушкодженої ділянки перед місцем розриву, та до неушкодженої ділянки після місця розриву.
Оперативне втручання такого рівня раніше для Вінниці було нереальним, а сьогодні стало можливим. Саме забезпечення сучасним устаткуванням Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова, робота на новому ангіографі надала можливість фахівцям надати допомогу пацієнту тут і зараз. Для цього НЕ потрібно транспортувати хворого в Київ, особливо як у даному випадку.
 
– Не дивлячись на політравму, наше хірургічне втручання стало для хворого мініінвазивним, – підкреслив Ігор Дітківський, заввідділу ендоваскулярної хірургії ІССХ ім. М. Амосова НАМН України. – Ми зробили два доступи по 4 см на шкірі, ніяких розрізів тканин, чи кісток – тобто вони є максимально ощадними і практично непомітними згодом.
Керівник групи хірургічних центрів та стаціонарів Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова Ярослав Хребтій прокоментував подію так:
– Проведення подібних оперативних втручань є надзвичайно важливим для медицини, та зокрема хірургії нашої області, тому що це мініінвазивні втручання. Це найвищий фаховий рівень проведення операцій на аорті при розшаруваннях та аневризмах аорти.
І є унікальним явищем для нашої області, яке вже вдруге відбувається у стінах Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова. Від хірургів це вимагає найвищого фахового рівня, тому що необхідні навики і ендоваскулярної хірургії, і навики відкритої хірургії. А також наявність мультидисциплінарної команди, яка може комплексно підходити до лікування таких пацієнтів і отримувати безумовно позитивний результат лікування хворих з такою складною патологією. Це майбутнє хірургії, і ми пишаємося тим, що в стінах нашого закладу вперше у Вінницькій області виконано оперативні втручання такого складного та високого рівня.
 
Хірургічна операційна бригада працювала у складі:
Віталій Кравченко, заввідділом хірургічного лікування патології аорти, к.м.н., ДУ «ІССХ ім. М. Амосова НАМН України;
Ігор Дітківський, заввідділом ендоваскулярної хірургії ІССХ ім. М. Амосова НАМН України;
Олег Сергійчук, к.м.н., кардіохірург Високоспеціалізованого Центру серцево-судинної хірургії та рентгенендоваскулярної хірургії та блоку інтенсивної терапії КНП «ВОКЛ ім. М. Пирогова»:
Тетяна Малиновська, –лікар-анестезіолог;
Георгій Поліщук – лікар-анестезіолог;
Ірина Мороз – анестезист;
Світлана Гриневич – медсестра операційна;
Тетяна Віт – медсестра операційна.