Вінницька область вшосте отримує гуманітарну допомогу організовану Офісом Президента України Вантаж вартістю понад півтора мільйона гривень,  який Вінниччина отримує сьогодні,  буде рівномірно розподілений серед 10 закладів області: 9 лікарень 1-ї хвилі боротьби з COVID- 19 та КНП екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

Вантаж скаладається з медичних масок, бахіл, медичних рукавичок, захисних костюмів, ізоляційних халатів, окулярів та захисних щитків для обличчя, засобів дезінфекції для рук та обробки поверхонь, хірургічних халатів, респіраторів. Це те, що наразі є найнеобхіднішим і найбільше використовується в роботі. Але навіть багаторазові окуляри і захисні щитки з часом втрачають свою функціональність, тому і їх запаси необхідно увесь час поповнювати,  тож ця допомога є дійсно важливою.

Частина гуманітарного вантажу  сьогодні ж була доставлена  у медичні заклади, відтак,  допомогу отримали : Вінницька центральна районна клінічна лікарня, Вінницька міська клінічна лікарня №1 і КНП екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Користуючись нагодою, що при передачі гуманітарного вантажу  була присутня  народний депутат України Ірина Борзова, керівники закладів ділились найболючішими проблемами.

До прикладу,  у Вінницькій центральній районній клінічній лікарні і головний лікар, і працівники закладу  підняли питання про необхідність найближчим часом відпрацювати вихід їх лікарні із суто «ковідної», аби вони могли надавати інші послуги, адже це і відповідне фінансування для лікарні і додаткова заробітна плата для лікарів.

Директор Вінницької міської клінічної лікарні №1 Костянтин Ліваковський зауважив, що завдяки антикризовій програмі і влада, і благодійники  з перших днів комплексно долучились до протидії коронавірусу та забезпечують лікувальний заклад засобами індивідуального захисту, дезинфекційними засобами, які з початком пандемії стали дефіцитними.

Варто зазначити, що від початку роботи з протидії COVID-19,  заповненість лікарні дуже висока.

На місяць роботи забезпечені засобами індивідуального захисту бригади швидкої допомоги, які  виїжджають на виклики при підозрі на COVID- 19.

Керівник КНП екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза  нагадує, що таких бригад є 23: «Сьогодні для бригад «швидкої» в достатній кількості  наявні захисні костюми, маски, бахіли, окуляри, захисні екрани та дезінфікуючі засоби. При  такому темпі роботи, який є сьогодні, а наразі в Україні пішло зростання захворюваності, екстрена медична допомога забезпечена ЗІЗ  на місяць інтенсивної роботи».

Загалом, керівники медичних закладів зазначають, що ресурсу, який надає Національна служба здоров’я України, вистачає на заробітну плату медперсоналу, а також навіть на  закупівлю деяких ліків та певної кількості ЗІЗ. Єдине, що кошти з НСЗУ за червень надійдуть у поточному місяці, оскільки оплата здійснюється за підсумками місяця та по факту пролікованих ковідвипадків.  

Фото: сайт Вінницької ОДА