До того часу, сподіваємося, карантин закінчиться і бажання позасмагати, напевне, виникне у більшості, зважаючи на тривалий час перебування у чотирьох стінах. Поніжитися під сонечком – що може бути кращим? До того ж, більшість із нас вважає інтенсивну засмагу ознакою краси та довершеності. Проте саме час звернути увагу на рекомендації лікаря, якщо ви маєте на тілі родимки.

Сьогодні запитуємо про родимки, засмагу та ще багато чого корисного та небезпечного для здоров’я кожного з нас у лікаря, ЛОР-онколога відділення пухлин голови та шиї Подільського регіонального центру онкології Савви Магдебури.

– На жаль, проблема онкології шкіри стає все більш актуальною, особливо серед молодих людей. Перш за все це зумовлено тим, що більшість людей не притримуються правил безпечної  засмаги. Чимало молоді задля власної привабливості занадто часто  відвідують солярій.

  • Так. У Вінницькій області у Подільському регіональному центрі онкології за 2019 рік зареєстровано 99 випадків меланоми шкіри. Захворюваність складає 6,4 випадків на 100 тис. населення. Причому, якщо порівнювати з показником попереднього року, намітилася тенденція до збільшення захворюваності. Як показує статистика, більше на меланому шкіри на Вінниччині хворіють чоловіки (20%), ніж жінки.

Це досить тривожний показник. Тому хочу акцентувати увагу читачів  на необхідності відвідування лікаря-онколога для проведення огляду новоутворень шкіри. І пам’ятати: якщо на шкірі вже наявні родимки, необхідно регулярно їх оглядати та контролювати їхній стан.

 

– Як часто слід проводити огляд новоутворень шкіри?

  • Це необхідно робити кожній людині, незалежно від віку, хоча б раз на рік. Профілактичний огляд необхідно пройти у фахівця. Особливо це стосується тих, у кого на шкірі багато невусів-родимок. Моя особиста думка: огляд необхідно проводити двічі на рік, а саме, до та після літа.

 

– Що таке «невус»?

  •  Невус або родимка, як її ще називають, –  це  пігментне утворення на шкірі (забарвлення може варіюватися від коричневого до чорного кольору),  доброякісне новоутворення, яке з часом може переродитися в одне із найнебезпечніших онкологічних захворювань – меланому.

–  Тобто, людина, має звичайну  родимку, яка може раптом перетворитися на меланому – новоутворення злоякісне та небезпечне для життя людини?

– Саме так. Але перетворення це відбувається  не зовсім раптово. Переродження доброякісного новоутворення в злоякісне провокують чимало факторів. Найважливіший – це інсоляція, тобто, опромінення сонячним світлом. З цієї ж причини вкрай негативно на шкіру впливає солярій.

Особливу увагу  також хочу звернути на генетичний фактор: якщо в родині у когось виявлено онкологію, то всі близькі родичи перебувають у так званій групі ризику й повинні більш ретельно стежити за своїм здоров’ям.

 

– Коли необхідно бити тривогу та якими є ознаки переродження родимки в меланому?

  • Будь-які зміни в новоутворенні шкіри –  це вже привід звернутися до лікаря. Найчастіше – це зміна кольору та розміру. При цьому важливо не займатися самолікуванням, самодіагностикою, лікуванням «народними» засобами – необхідно, не зволікаючи, звернутися до онколога.

 

– Чи можна виявити ознаки переродження на початковому етапі?

  • Так, у цьому й полягає одне із головних завдань лікаря. Лікарі-онкологи, як правило завжди пропагують профілактичні огляди для населення і це відноситься для всіх локалізацій, не тільки для шкіри. Люди мають розуміти, що вчасне звернення до лікаря – запорука здорового життя!

Медики здатні виявити ознаки переродження на ранньому етапі, тоді, коли негативні зміни тільки розпочинаються. Для цього ми застосовуємо  дерматоскопію. Це безболісний метод діагностики новоутворень шкіри, що здатний допомогти спеціалісту  швидко й точно виявити навіть непрямі ознаки переродження новоутворення шкіри. Тобто, виявити проблему на «нульовій» стадії.

  • Що Ви можете  порадити нашим читачам?
  • Обов'язково, хоча б раз на рік потрібно відвідувати онколога і проводити профілактичні огляди. Не зловживати перебуванням на сонці, уникати травматизації родимок.

Онкологія дуже підступна хвороба. Рак на «голому місці» не виникає.  Йому передує певне передракове захворювання, яке за умови вчасного лікування, збереже людині життя та здоров’я.

  • Сьогодні, коли всі, перебуваючи вдома на карантині, мають чимало часу, щоб  ретельно оглянути власні родимки. Чи можна отримати у Вас консультацію в он-лайн режимі?
  • Так, сьогоднішні умови нас спонукають шукати нові форми спілкування з нашими пацієнтами. У кого виникли запитання і потрібна консультація, можуть отримати її онлайн – через Viber, WhatsApp, Telegram за телефоном (067) 995-35-11