Спікерами виступали  - головний обласний інфекціоніст, професор, завідуюча кафедрою інфекційних хвороб ВНМУ Лариса Мороз та завідувач відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗ України» Степан Томин.

Лариса Мороз розповіла про поширення у світі коронавірусу та методах боротьби з ним. На думку фахівця, паніка довкола коронавірусу є штучною, адже прямих контактів з джерелом інфекції немає.

-Наразі в Україну доставлено 30 тестів на виявлення даного вірусу, у випадку необхідності,  дослідження проводитимуться лише в  Києві. Вартість одного тесту становить 1,5 тис євро. У випадку підозри на  короновірус, для госпіталізації таких хворих  визначено 2 лікарні у Вінницькій області – інфекційне відділення 1-ї міської лікарні Вінниці та обласна дитяча інфекційна лікарня, - зазначила Лариса Мороз.

Експерти наголошують, що більше уваги необхідно приділяти боротьбі із поширенням грипу на території Вінницької області та України в цілому. Адже наразі рівень захворюваності на грип та ГРВІ суттєво перевищує рівень епідпорогу. Щоденно у 5-6 пацієнтів діагностують грип типу А (H1N1) та його ускладнення у вигляді пневмонії, яка починається на 3-4 день захворювання на грип.

Цьогоріч від грипу вакцинувалось вдвічі більше людей ніж у попередньому році. Здебільшого це завдяки міській програмі «Стоп грип!» відповідно до якої 50% вартості вакцини компенсується за рахунок міського бюджету.

В свою чергу, Степан Томин зауважив, що вакцинуватись від грипу ще не пізно, адже фахівці ВООЗ рекомендують робити щеплення від грипу впродовж усього епідемічного сезону, який триває з жовтня по квітень місяць. Звісно, краще проводити вакцинацію восени, до підйому епідпорогу, оскільки тоді імунітет буде більш стійким і сформується до періоду спалаху захворюваності.

На завершення зустрічі експерти наголосили, що в разі поганого самопочуття ні в якому разі не можна займатись самолікуванням, а одразу звертатись до сімейного лікаря і виконувати лише його рекомендації.