Про свою роботу та фінансово-господарську діяльність протягом минулого року та про перспективи розвитку лікарень розповідали  директори Вінницької обласної клінічної дитячої лікарні, Подільського регіонального центру онкології,  Вінницького обласного клінічного ендокринологічного центру та Вінницького обласного наркологічного диспансеру «Соціотерапія».

Комісія фахівців департаменту охорони здоров’я на чолі з директором Людмилою Грабович у формі бесіди аналізували роботу медичних лікувальних закладів, оцінювали рівень готовності до підписання угод з НСЗУ, радили та консультували керівників, з тим, щоб якомога ефективніше організувати роботу лікарні у нових фінансових умовах і при цьому надавати медичні послуги населенню області якісно і оперативно.

Аналізуючи 2019-й, директор КНП «Вінницької обласної клінічної дитячої лікарні ВОР» перелічив цілий ряд перетворень, які пройшла лікарня, готуючись до переходу на нову модель фінансування галузі.

 Реалізація проекту з покращення доступності медичної допомоги відділення екстреної  медичної допомоги дозволила помітно скоротити час огляду пацієнтів та період прийняття рішень, а також встановлення діагнозу при невідкладних станах.

Чітке розмежування потоків пацієнтів, які потребують невідкладної (екстреної) допомоги, проведення інтенсивної терапії та оперативних втручань (за необхідності), діагностичні процедури безпосередньо у відділенні – усі ці зміни роботи медиків відчутно покращили якість надання медичної допомоги пацієнтам лікарні.

Серед пріоритетів розвитку лікарні на 2020-й: переоснащення центрального стерилізаційного відділення, розширення напрямків надання платних медпослуг, утеплення фасадів будівель закладу, капітальний ремонт господарчого корпусу, облаштування закладу засобами системи протипожежної безпеки, розробка принципів оплати роботи працівників закладу в умовах комунального некомерційного підприємства.

 Василь Паненко також відзначив, що у 2019-му помітна динаміка зростання якості надання медичної допомоги на прикладі лікування  хворих з онкологічною патологією (дані порівнювалися з 2013 і 2018 роками), зменшилася дитяча смертність від злоякісних новоутворень. Також покращився показник рівня виживання протягом року.

 Значно покращилася комунікація населення області завдяки створеному сайту лікарні. Тепер пацієнти до закладу звертаються, записуючись заздалегідь, і тільки за направленнями. Реорганізація роботи консультативної поліклініки дозволила максимально швидко розмежовувати потоки пацієнтів, скеровувати їхні маршрути та отримувати медичну допомогу у того чи іншого фахівця. Загалом заклад стовідсотково готовий до роботи у нових умовах фінансування.

У перспективних планах розвитку КНП «Подільський регіональний центр онкології ВОР» укладання угоди з НСЗУ по 10 пакетах медичних гарантій. Серед них: амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу; хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах; діагностика та хіміотерапевтичне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей; діагностика та радіологічне лікування онкологічних захворювань у дорослих і дітей; інструментальні дослідження для ранньої діагностики новоутворень.

Онкоцентр у 2020-му планує почати реконструкцію будівлі хіміотерапевтичного відділення. Також заклад потребує необхідного діагностичного обладнання (цифрового мамографа) та експертної ультразвукової системи.

У планах розвитку КНП «Вінницький обласний клінічний високоспеціалізований ендокринологічний центр ВОР» на 2020-й – укласти угоду з НСЗУ  з амбулаторної вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) меддопомоги дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу; зі стаціонарної допомоги дорослим та дітям з нехірургічними (соматичнимим) захворюваннями; хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах. У планах ендоцентру також придбання медобладнання, розширення спектру надання платних медичних послуг.