Обговорити нагальні питання, які поставило нині сьогодення, прийшли також заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА  Надія Марусяк, проректор з лікувальної роботи Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова Василь Погорілий, науковці медуніверситету ім. М. Пирогова, в тому числі кафедри стоматології вузу, науковці НМАПО ім. П. Шупика. Координатором заходу стала д. мед. н., професор НМАПО ім. Шупика, Президент ГО «Асоціація стоматологів України» Ірина Мазур.

  • Це перша науково-практична конференція, яку Асоціація стоматологів України» проводить у Вінниці разом з медичною та стоматологічною спільнотою Вінницького національного  медичного університету, – зазначила голова ГО «Асоціації стоматологів України» Ірина Мазур. –
  •  Лікарі зібралися, щоб обговорити актуальні питання  стоматологічної галузі. Сьогодні чимало відбувається подій і в системі охорони здоров’я, тому виникла потреба поговорити про нові тенденції, чого очікувати лікарям, яким чином організувати медичну допомогу в умовах реформування галузі охорони здоров’я. Професорка зазначила, що головна подія – це святкування 100-чя Української стоматологічної школи.  В документальному плані колегам стоматологам було представлено наукові розробки, представлені на п’ятому Національному українському науковому стоматологічному конгресі.
  • Саме ці матеріали розповідають, яким чином протягом ста років формувалася потужна система української наукової стоматологічної школи, яка охоплює нині 13 вищих навчальних закладів.
  • До складу цієї поважної спільноти входить і Вінницький національний медичний університет ім. М. Пирогова, інші вузи країни, державні та приватні – ті заклади, які готують лікарів-стоматологів.

Подія поєднала у собі і наукову, і практичну складову. Спочатку в центрі уваги були інноваційні та нагальні питання. Друга частина форуму була присвячена суто практичним проблемам: яким чином на сьогодні відновлювати зруйновані зуби, методи реставрації та відновлення зубів, поговорили яким чином необхідно використовувати надсучасні пломбувальні матеріали, щоб посмішка була гарною, а наші українці – здоровими та щасливими. 

 

Як представник Національної лікарської ради України, Ірина Мазур зазначила, що  зараз чимало подій відбувається і на майданчиках комітетів Верховної Ради України, і в Міністерстві охорони здоров’я з питань медицини.

– Ми акумулюємо питання безперервного професійного розвитку, також цікавими є питання реформування галузі. В тому числі, яким чином буде фінансуватися стоматологія, як будуть реорганізовуватися медзаклади в стоматології. Також у рамках запланованих заходів – засідання робочої групи за участю керівників районних  відділень стоматології для обговорення, що чекає на лікарів-стоматологів, тому що питання фінансування досі залишається невирішеним, підкреслила Ірина Мазур. – На сьогодні проблемою номер один у стоматології є проблема карієсу, хвороб пародонту, яким чином буде надаватися стоматологічна допомога для дітей, людей похилого віку, людей з інвалідністю.  

 

У вітальному слові до учасників науково-практичної конференції заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА  Надія Марусяк підкреслила важливість зустрічей лікарів-фахівців  у такому форматі,  а також коротко розповіла про нинішній етап реформування галузі охорони здоров’я, окреслила проблемні питання, які потребують ще додаткових рішень з боку міністерства охорони здоров’я у питанні пакету надання стоматологічних послуг  населенню.  

Проректор ВНМУ ім. М. Пирогова Василь Погорілий також привітав від імені наукової спільноти вузу учасників зібрання. У свою чергу  голова ГО «Вінницького обласного осередку Асоціації стоматологів України» Ігор Люля підкреслив, що у Вінницькому медичному університеті добре розуміють важливість підготовки стоматологічних кадрів та подякував науковцям університету за співпрацю. 

Серед приємних моментів конференції – урочисті нагородження. Так почесною відзнакою ГО «Асоціації стоматологів України» за досягнення в розвитку стоматології України «Орденом Святої Аполонії» біли нагороджені Колектив стоматологічного факультету ВНМУ ім. М. Пирогова та заслужений лікар України Ігор Люля.

Розповідаючи про роль громадської організації «Асоціації стоматологів України» у розвитку стоматологічної галузі України,  професор Ірина Мазур розповідала колегам про 100-річну  історію та сьогодення Української стоматологічної школи, яка веде свій початок як свідчать архівні документи з 1920 року, і основні засади стоматологічної допомоги, які в принципі залишилися незмінними й актуальні й до наших днів. Основою цієї допомоги були регулярні профілактичні огляди, як один із основних методів боротьби з захворюваннями порожнини рота.

Аналізуючи необхідність відновлення регулярних профілактичних оглядів та дофінансування з боку держави цього напрямку стоматдопомоги, професор Ірина Мазур представила статистику: кожний другий українець, що оглянутий в порядку планової санації у 2018 році потребував стоматологічної допомоги. Планово у 2018 році оглянуто 15,5 % людей від  населення України. Кожна друга оглянута дитина потребувала стоматологічної допомоги. Кожному десятому українцю, що звернувся із новоутвореннями губ, було діагностовано ІІІ або IV стадію раку. Кожному другому українцю, що звернувся з приводу онкологічних хвороб порожнини рота, діагностували  III або IV  стадії раку порожнини рота.

Робота конференції також включала окрім наукових доповідей, панельні дискусії та практичні майстер-класи.