Про особливості та динаміку поширення ВІЛ-інфекції та СНІДу сьогодні говорили учасники конференції присвяченій Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом.

У заході взяли участь керівник Вінницького обласного клінічного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський, провідний спеціаліст обласного Центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Оксана Яворська, керівник ВОВ БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Оксана Шевчук, завідувач диспансерного відділення КП ВОНД «Соціотерапія» Лілія Пекарчук.

Як повідомив Ігор Матковський ситуація з захворюваністю на ВІЛ та СНІД на Вінниччині залишається стабільною.


-Можна говорити, що ситуація стабільна, але не можна назвати її контрольованою  Маю додати, що з початку епідемії ВІЛ в Україні у Вінницькій області вперше виявлено близько 6 тисяч ВІЛ-інфікованих. З них із діагнозом СНІД – 2 505, - говорить керівник Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Він нагадав, що в рамках Міжнародного дня боротьби зі СНІДом у місті проходять безліч заходів. Зокрема протягом трьох днів вінничани та гості міста мали змогу пройти тести на ВІЛ, та гепатити В і С. 
-Незабаром ми поповнимо арсенал досліджень. Окрім тестів на гепатити В і С та ВІЛ, в нашій пересувній лабораторії можна буде зробити аналіз на сифіліс.

Майже 85% випадків інфікування відбувається статевим шляхом. Але чималий відсоток складають ін’єкційні наркозалежні. Як надається допомога таким категоріям населення розповіла завідувачка диспансерного відділення КП ВОНД «Соціотерапія» Лілія Пекарчук. Вона зазначила, що клієнти відділення отримують як замісну терапію так і антиретровірусну.

Не менш важливою є соціальна адаптація та робота з людьми, які живуть з ВІЛ. На цьому наголошувала Оксана Шевчук. Провідний спеціаліст обласного Центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Оксана Яворська додала, що родини, у яких живе людина з ВІЛ тісно контактують з представниками соціальних служб.

-Важливо також пам'ятати, що ВІЛ-інфекція - це не вирок, - додає Ігор Матковський, -  Людина з вірусом імунодефіциту може вести звичайний спосіб життя та прожити до глибокої старості. Звичайно, якщо ВІЛ-інфікований матиме доступ до відповідної терапії. препаратами ми забезпечені на 95%.

Наприкінці зустрічі Ігор Матковський наголосив, що СНІД не робить вибору між соціальними категоріями, професіями, віком, статтю. Тому кожна людина сама повинна усвідомити, що лише від неї залежить її власне життя.