Діабет - одне із найпоширеніших захворювань, яке є однією з основних причин смертності та інвалідизації в Україні.

Цукровий діабет - це хронічне захворювання. Втім, люди, хворі на діабет, мають всі шанси прожити довге життя при своєчасно встановленому діагнозі та призначеному лікуванні.

Привернути увагу громади до проблем захворюваності на «солодку хворобу» та наголосити, що діабет – не вирок, вирішили учасники флешмобу, що відбувся на Європейській площі міста.

До неї приєдналися лікарі, громадські організації та студенти-медики.  Різноманітна програма акції зацікавила багатьох людей, вони активно долучалися до дійства, вимірювали тиск та здавали кров аби перевірити цукор.

-Цукровий діабет на жаль залишається у «лідерах» за поширеністью не лише в Україні, але й у світі. Це не лише медична проблема. Вона несе у собі соціальний і фінансовий тягар. З кожним роком кількість людей з «солодкою хворобою» збільшується. в тому числі й у Вінницькій області.  Наразі область забезпечена інсулінами на більш як 70%. Цього достатньо, аби надавати допомогу пацієнтам, - говорить головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного Центру Пилип Прудиус.

Він також додає, що оскільки цукровий діабет «молодшає» і його виявляють все частіше у дітей, виникає проблема соціалізації дитини.

- Коли людина чує діагноз «діабет» - це звучить як вирок. Але це не так. Діабет можна контролювати. У нас в області діє єдиний в Україні сертифікований тренінговий центр, де ми навчаємо пацієнтів як жити з «солодкою хворобою» і доводимо пацієнтам, що дотримуючись певних правил – можна прожити довге та якісне життя,  - розповідає Пилип Прудиус.

Щоб убезпечити себе від такої хвороби та наслідків ендокринологи рекомендують стежити за харчуванням та постійно обстежуватись у лікаря.

 

-Зараз, звернувшись до сімейного лікаря можна пройти необхідні тести, визначити рівень цукру в крові безоплатно. Тому обстежуватись потрібно якомога частіше. Це, перш за все, стосується тих людей, що належать до групи ризику. Особливо це стосується людей з надмірною масою тіла та тим, хто генетично схильний захворіти на цукровий діабет. Тобто  - були випадки хвороби у родині, - наголошує очільник ВОКВЕЦ.

Щоб убезпечити себе від «солодкої хвороби» варто  зробити вибір на користь здорової їжі, відмови від шкідливих звичок та активного способу життя.