Зоряна Скалецька побувала на семінарі для спеціалізованих медзакладів, який відбувся у Дніпрі. На прес-конференції міністерка сказала, що реформування системи охорони здоров’я набуває другого етапу – починається робота з медичними закладами спеціалізованої допомоги. Вони з квітня 2020 року отримуватимуть кошти з бюджету згідно контракту з НСЗУ.

«Ми запланували 113,3 млрд грн на медицину в державному бюджеті наступного року, з яких майже 64% підуть на програму медичних гарантій. Вона гарантуватиме, зокрема, безоплатні пологи, лікування інсультів, інфарктів та неонатальну допомогу. Мова йде про найпоширеніші хвороби та стани, які впливають на якість і тривалість життя», – повідомила керівниця МОЗ.

Олег Петренко, очільник НСЗУ сповістив, що Програма медичних гарантій  почне функціонувати 1 квітня 2020 року у повному об’ємі.

Національна служба здоров’я України направить медзакладам у 2020 році 72 млрд грн на послуги для пацієнтів на безоплатній основі, які гарантує держава.

«Пацієнт користується. НСЗУ платить», – роз’яснив пан Петренко.

В рамках програми медичних гарантій буде прописаний обсяг медпослуг та ЛЗ, які будуть гарантованими для пацієнтів та сплачені з держбюджету. На утримання медзакладів субвенція не передбачається. Замість цього буде компенсуватися медичне обслуговування пацієнтів згідно договорів з НСЗУ.

За матеріалами МОЗ України