На зустрічі також були присутні директор Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації Наталя Заболотна, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович та головний лікар «Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення» Василь Даценко.

У ході зустрічі обговорили питання, які хвилюють чорнобильську громадськість Вінниччини. Зокрема, йшлося про пільгове перевезення чорнобильців та джерела його фінансування, про  вимоги до нових посвідчень ліквідаторів Чорнобильської аварії, а також про відзначення урочистих заходів до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, яке проходить в Україні щорічно14 грудня.

Найбільш болючим для вінницьких ліквідаторів  є  питання про можливе закриття «чорнобильського диспансеру» як спеціалізованого  лікувального закладу.

«Хочу зазначити, що Департаментом охорони здоров’я Вінницької ОДА  ведеться величезна робота щодо збереження чорнобильського диспансерного закладу («Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення»),– зазначив Ігор Івасюк.–  У процесі реформування медичної галузі в країні відбуваються суттєві зміни у фінансуванні закладів охорони здоров’я вторинного і третинного рівня і концепція, закладена в реформу, не передбачає  профільних медичних закладів, натомість формуючи багатопрофільні клініки. Вінницький чорнобильський диспансер є унікальним медичним закладом,  тож якщо виникнуть проблеми з його фінансуванням через НСЗУ, то ясно, що, в першу чергу, від цього постраждають чорнобильці. Ми не зацікавлені в погіршенні медичних послуг для цієї категорії населення і будемо робити все,  щоб цей заклад існував»,– підкреслив заступник голови ОДА.

У свою чергу, керівник Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович поінформувала про хід перемовин із МОЗ та НСЗУ із даного питання і запевнила присутніх, що про закриття диспансерів чорнобильського профілю наразі говорити рано: «З усіма закладами буде укладено контракти, а фінансування на 2020 рік заплановано з держбюджету на 60% від їхньої потреби у 2019 році. Далі вже керівники закладів, залежно від можливостей, укладатимуть угоди із конкретними пакетами (терапія, неврологія тощо), щоб заробляти на послугах, які відшкодовуватиме НСЗУ з державного бюджету. Такий передбачений механізм. Отже,  з наступного року багато залежатиме від того, як заклади справлятимуться в нових умовах»,– пояснила Людмила Грабович.

За результатами цих зустрічей було вирішено 4 листопада цього року провести засідання організаційного комітету щодо проведення урочистостей до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС.