Історія боротьби з наркотиками в світі нараховує більше  ста років. У лютому 1909 року відбулося засідання Шанхайської опіумної комісії у складі 13 країн. Міжнародне співтовариство намагалося знайти методи обмеження ввезення наркотичних засобів із азіатських країн. Але навіть через століття людство далеке від вирішення цієї глобальної проблеми.

Цей день відзначають з 26 червня 1987 року, коли  Генасамблея ООН затвердила рішення про заснування свята. Сама подія символізує єдність країн у досягненні мети щодо створення суспільства, вільного від наркотиків.
Сьогодні наркозалежність поступово «молодіє», середній вік людей, що вживають нелегальні наркотики, стабільно знижується.

-У Вінницькій області  хворих на наркоманію зареєстровано 1396 осіб (8,9 на 10 тис. населення), – коментує ситуацію головний лікар КП «Вінницький обласний наркологічний диспансер «Соціотерапія» Павло Слободянюк.  – Вживають кілька наркотичних речовин 49 осіб із зареєстрованих. (0, 31 на 10 тис. населення). На диспансерний облік вперше в житті протягом 2018 року з діагнозом «наркоманія» по області взято 172 людини, у місті Вінниці – 84 людини. Єдиним способом попередження захворювання, впевнений лікар,  є широка пропагандистська робота про небезпеку вживання наркотичних засобів та їхні наслідки їх, спільні організовані дії усієї громади в популяризації здорового способу життя, викорінення шкідливих звичок, в тому числі й вживання наркотиків.

Останні півроку місцеві активісти  боряться з написами телеграм каналів, через який відбувається незаконний збут наркотиків. Цю ініціативу назвали «Зупинимо наркотерор у нашому місті».

За 2018 рік на Вінниччині не було жодного випадку передозувань наркотичними засобами.

Практично усі хворі, які перебувають на диспансерному обліку з приводу залежності від наркотичних засобів та психотропних речовин, мають супутню патологію: захворювання печінки, ВІЛ-інфікування, зараження СНІДом, хворі на туберкульоз.

На диспансерному обліку  у Вінницькому обласному наркологічному диспансері «Соціотерапія» з діагнозом «розлад психіки внаслідок вживання опоїдів (ін’єкційний шлях) перебуває 901 особа (віком до 35 років – 426 людини, старші 35 років – 475 осіб).

Серед наркозалежних, що вживають канабоїдну групу наркоречовин (паління) на диспансерному обліку 178 осіб (віком до 35 років –122 особи, старші 35 років – 56 осіб).

Найбільше  наркохворих  виявлено у Вінницькому, Барському, Гайсинському, Жмеринському, Іллінецькому, Немирівському, Хмільницькому районах та м. Вінниці.

На думку фахівців, наркоситуація у регіоні протягом 2-х останніх років має тенденцію до зростання. Серед основних причин немедичного вживання наркотичних речовин суттєву роль відіграють внутрішні психологічні чинники: дискомфорт, негаразди, проблеми адаптації та реалізації у суспільстві, соціально-психологічні фактори (проблеми в родині, відсутність місця роботи).

Очевидним також є те, що за наданням необхідної допомоги, лікування та реабілітацією звертається тільки частина осіб, що мають наркотичні проблеми.

Серед популярних на сьогоднішній день наркотичних засобів переважають канабіс, амфітаміни, метамфенаміни, опоїди, синтетичні наркотики. Майже всі  наркозалежні молодші 30 років. І щороку середній вік споживачів наркотиків зменшується на один рік. На жаль, у зв’язку з відсутністю в області державного реабілітаційного  центру для наркозалежних, пройти повну медико-соціальну реабілітацію пацієнтам неможливо.

Серед профілактичних заходів, які активно проводяться лікарями «Соціотерапії» – санітарно-просвітницька робота, раннє виявлення і активне лікування осіб, які вживають психотропні речовини, але ще не мають залежності (вторинна профілактика), а також  допомога особам, що мають залежність від психотропних речовин, у лікувальних закладах (третинна профілактика).

Лікарі-наркологи, психологи, соціальні працівники закладу протягом року постійно проводять бесіди щодо первинної профілактики вживання психоактивних речовин серед населення різних вікових груп. Активна співпраця з класними керівниками, соціальними педагогами, психологами, представниками батьківських комітетів середніх навчальних закладів, керівниками державних установ та приватних підприємств – усе робиться задля пропаганди здорового способу життя, без наркотиків, алкоголю та тютюнопаління.

Просвітницький захід на Європейській площі цього року тривав досить широкоформатно.  Консультації лікарів, тестування на ВІЛ/СНІД, квест для молоді, виставки  та інформаційна література – кожен, хто завітав на площу, міг отримати відповідь на всі питання щодо негативної дії на здоров’я людини наркотиків, перевіритися щодо ВІЛ/СНІД, а також отримати конкретні адреси щодо лікування та профілактики.

-Учасники квесту «Життя без наркотиків», – розповідає лікар, медичний психолог КП ВОНД «Соціотерапія» Анастасія Потьомкіна, – діти-підлітки, так би мовити саме  «група ризику», ті, хто найбільше мають бути обізнаними з наслідками вживання наркотиків, шкодою для здоров’я та життя алкоголізму та тютюнопаління.

 Сьогодні, виконуючи різноманітні завдання, рухаючись між шістьма станціями (Соціотерапія – Вінницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом – Школа естрадного танцю «Лабіринт» – Поліція – Центр громадського здоров’я – Міжнародна антинаркотична асоціація),  молоді люди  не тільки виконували різноманітні завдання квесту-гри.

Підлітки намагалися віднайти та замалювати написи телеграм-каналів, що розповсюджують наркотики, блокували знайдені телеграм-канали та робили їхні фото. Шукали розвішані у різних місцях  на площі «міфи про наркотики», свідомо аргументували, формулюючи цілком здорові думки, «Чому я не вживаю наркотики». Потім проходили тест на ВІЛ, по-справжньому, в пересувній автобусі-лабораторії Вінницького центру профілактики та боротьби зі СНІДом, яка до самісінького вечора працювала на площі Європейській. А потім, виконуючи завдання тренера, підлітки запрошували перехожих виконати кілька танцювальних рухів, разом зі школою танцю «Лабіринт». Відповідали на запитання поліції, роздавали просвітницьку літературу про здоровий спосіб життя, шкоду наркотиків, алкоголю та тютюнопаління. Зустрівшись з Міжнародною наркотичною асоціацією, діти зіграли у гру «НАРКОТИКИ ТА ЇХ ШКІДЛИВІ НАСЛІДКИ». І звичайно, перемогли. Всі. Впевнена, що у завтрашньому, дорослому життєвому квесті, не буде місця наркотикам. І тютюну, і алкоголю. Дуже хочеться в це вірити.

… Акція вже давно закінчилася, а черга до пересувної лабораторії Вінницького обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом перевіритися на ВІЛ, гепатит В та гепатит С так і не закінчувалася.

-Загалом протягом сьогоднішнього дня аналіз крові здали більше 80 осіб, – повідомила соціальний працівник КЗ «Вінницький обласний клінічний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Людмила Кафарська, – Людей, що налаштовані прожити своє життя цікаво, змістовно і без шкідливих звичок.