Головним предметом розмови головних лікарів районних лікарень області, центрів первинної медико-санітарної допомоги, ОЛІЛ, ЛПЛ стали актуальні питання взаємодії закладів охорони здоров’я первинного та вторинного рівнів. Зібрання відбулось під головуванням директора ДОЗ ЛюдмилиГрабович.

За її словами, протягом 2018 року медична галузь області зазнала змін. Впроваджувалися реформи на первинній ланці, нині реформи тривають на «вторинці», продовжуються заходи профілактики та стимулювання здорового способу життя.

Про якісні зміни в системі надання послуг первинної медичної допомоги у 2019 році говорила перед присутніми начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню ДОЗ ОДА Ольга Задорожна.

Вона зазначила, що на початок 2019 року в області функціонує 136 закладів охорони здоров’я: 52 заклади первинної медичної допомоги, до складу яких входять 310 лікарських амбулаторій, 735 фельдшерсько-акушерських пунктів, 48 закладів вторинної медичної допомоги та 36 закладів обласного підпорядкування.

Ольга Задорожна додала, що в закладах вторинного рівня надання медичної допомоги завершено ремонтні роботи та придбано високоякісне обладнання, відповідно до планів розвитку госпітальних округів та табелю оснащення.

Про взаємодію первинного та вторинного рівнів, готовність вторинного рівня до підписання угод з НСЗУ  – ситуацію аналізував Василь Железняк, начальник інформаційно-аналітичного центру медичної статистики у Вінницькій області:

- В області уже працює електронна картка пацієнта та електронний рецепт, а також електронне заключення. Влітку запрацює електронне направлення на безкоштовну діагностику. Від якості роботи сімейного лікаря залежатиме лікування у вузького фахівця на вторинному рівні. Тому «вторинці» важлива співпраця з сімейною медициною. Пацієнт може звернутися в будь-який заклад, який підписав угоду з НСЗУ, не залежно від місця розташування і до того спеціаліста, якому віндовіряє. Не менш важливим є матеріально-технічне забезпечення, а саме: обладнання, комп’ютери, Інтернет-зв'язок. Відцього залежить співпраця з НСЗУ, – зазначив Василь Железняк.

Крімцього, фахівець наголосив, що з першого квітня розпорядником коштів у Програмі «Доступні ліки» стали НСЗУ та МОЗ. Вся аптечна мережа активно включена в цей процес.

- Вінниччина знаходиться на 8 місці за кількістю аптечних закладів, які уклали договори з НСЗУ. З початку року в області уже виписанопонад 33 тисячі рецептів, - прокоментував спеціаліст.

Начальник обласного центру технічного та фінансовогонагляду за діяльністю закладів охорони здоров’я Алла Бриль проінформувала колег про підвищення якості та доступності медичної допомоги у сільській місцевості.

-У Вінницькійобластізапланованопобудувати 14 амбулаторій. На будівництво виділено 92 млн. гривень, з них понад 80 млн. – субвенція державного бюджету, решта – співфінансування з місцевих бюджетів. Для 14 амбулаторій закуплені нові автомобілі, які незабаром перейдуть на баланс амбулаторій, - говорить Алла Бриль.

Заступник головного лікаря з громадського здоров’я Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення Тамара Васильчук ознайомила присутніх з роботою «Шкіл здоров’я», які діють на теренах області.

- Не меншважливим питанням є створення «Шкіл здоров’я». Робота таких осередків, де сімейні лікарі працюють з пацієнтами, щознаходяться у зоні ризику щодо серцево-судинних хвороб, цукрового діабету та інших неінфекційних захворювань,  контролюється ВООЗ, Світовим банком та МОЗ. Маємо відповідну законодавчу базу для регулювання діяльності та визначення напрямків роботи «Шкіл здоров’я». Такі школи успішно працюють в районах нашої області. Можу сказати, що найкраще спрацювали Калинівський та Могилів-Подільський райони, – розповіла спеціаліст.

 

Потім про новіпідходи до організації роботи первинного рівнія на прикладі Калинівськогоміського центру ПМСД розповів головнийлікар цього закладу Василь Македонський.