До його проведення  у Вінниці та області приєдналися медичні заклади, волонтерські організації, студентські осередки, освітяни, правоохоронні органи.

Протягом тижня в області відбулась низка тематичних заходів. Вони проходили у школах, лікувальних закладах та просто неба у місті.  Саме висока активність пересічних вінничан, які з великою зацікавленістю приєдналися до масових акцій, засвідчили їхню важливість та своєчасність для здоров’я кожного громадянина.

Про підсумки тижня громадського здоров’я під час прес-конференції говорила  Тамара  Васильчук,  заступник головного лікаря з громадського  здоров’я ВОСКДРЗН. Вона зазначила, що на державному рівні засади громадського здоров’я усіляко підтримуються.

  • Державна політика повинна бути перебудована в сторону пропаганди здорового способу життя, профілактично-освітньої роботи, адже у нашій державі проблема захворюваності та смертності від різних захворювань, в тому числі неінфекційних, досить висока.  В Україні показник смертності від неінфекційних захворювань складає 60%. Від інфекційних захворювань гине близько 11% громадян, – прокоментувала Тамара Васильчук.

Тому медична сфера поступово змінює орієнтир на профілактику  неінфекційних та інфекційних хвороб.  

Про те, як сімейна медицина міста проводить  таку профілактику, розповіла  начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Наталя Авраменко.

  • Сімейні лікарі мають відповідні ресурси  та нормативну базу для переорієнтації на профілактичну медицину. Ці принципи втілюються  в «Школах здоров’я», які діють у кожному ЦПСМД та амбулаторіях міста. Тут лікарі працюють з пацієнтами, що входять до групи ризику із серцево-судинними хворобами, цукровим діабетом, онкологічними патологіями. Чималий відсоток відвідувачів замислюються над своїм способом життя і бажають змінити його на краще.

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров’я Тетяна Бондаренко  розповіла про  вакцинацію як один із важливих складових профілактичної системи охорони здоров’я:

  • Будь-яка родина, яка хоче бути здоровою, має дотримуватися тих рекомендацій, які затверджені ВООЗ та Міністерством охорони здоров’я, профільними департаментами. І вже з перших днів життя (в 1-й та 3 –й) проходити вакцинацію. Далі – за графіком в перші 6 років життя. В подальшому всі дорослі мають пам’ятати про вакцинацію як один із дієвих методів запобігання захворюваності.

На щастя, останній рік-два спостерігаємо активізацію людей щодо вакцинації,          люди стали прислухатися до наших рекомендацій. Це одна із складових цього процесу.  Інша – це власне наявність необхідної кількості вакцин. Якими сьогодні забезпечені всі медзаклади області в достатній мірі, стовідсотково.

З 2009 року Україна, і Вінницька область зокрема, не мали в достатній кількості вакцин, і нині немало дітей, які не були вчасно прищепленими. Тому як наслідок ми спостерігаємо високий рівень захворюваності саме у цієї категорії невакцинованих дітей. Нині, коли ситуація покращилася, область має всі необхідні вакцини, якісні та сертифіковані ВООЗ, які доставляються в Україну з дотриманням усіх міжнародних норм.

На фоні інших регіонів, завдяки проведеній роботі, ми маємо певний позитивний показник щодо вакцинації проти захворюваності на кір, маємо покращення епідситуації по туберкульозу, полімієліту. Але в подальшому робота з вакцинації потребує розуміння серед вінничан важливості вчасної вакцинації, як складової міцного здоров’я кожного громадянина. 

Важливим учасником протидії захворюванням є не лише медики, але й освітяни. На цьому наголошувала начальник відділу інклюзивної, спеціальної освіти та виховної роботи Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Лісогурська

  • Нині в освітніх закладах діють різноманітні програми, спрямовані пропагування   активного способу життя серед дітей, здорового харчування. До учнів приєднуються і викладачі,  адже потрібно, аби діти вбачали в них позитивний приклад, - наголосила посадовець.

Один з базових аспектів здорового способу життя – здорове харчування, – зазначила  у своєму  виступі головний лікар обласного дитячого кардіоревматологічного санаторію Лариса Мовчан та докладно розповіла про методи та різноманітні заходи, які проводяться у санаторії.  Де під час проведення різних профілактичних, навчальних та лікувальних заходів діти на практиці навчаються здоровому способу життя, фізичної активності, режиму дня та принципам здорового збалансованого харчування.

Попередження автодорожнього травматизму – основна тема виступу інспектора зі зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Вінницькій області Олени Вотякової. Вона зауважила, що найчастіше учасниками дорожньо-транспортних пригод стають діти.

  • Лише за три місяці 2019 року в області було зафіксовано понад 600 ДТП,  в яких втратили життя понад 30 людей, серед яких 2 дитини,– констатує інспектор.

Вона додала, що з минулого року в школах міста й області діє програма «Вартові безпеки». Працівники патрульної поліції навчають учнів правилам самооборони, надання домедичної допомоги під час ДТП та під час  інших нещасних випадків.

Заняття фізичною культурою та спортом для пересічних громадян мають бути доступними, а також про значення рухової активності говорила заступник головного лікаря зі спортивної медицини ВОСКДРЗН Тетяна Корзун.

  •  Рухова активність вінничан є дуже заниженою, звідси і наявність поширених хвороб, початок яких спостерігається ще у дитинстві. Загалом заняття фізкультурою та спортом є доступними. З 13229 осіб, що залучені до цих занять, це складає тільки 20% від загальної кількості мешканців. У області культивується 95 видів спорту, функціонують 54 спортивні майданчики, 37 стадіонів. Та робота з пропаганди необхідності активізації занять фізичною  культурою та спортом є одним із пріоритетів  у галузі громадського здоров’я.

Головний лікар Вінницького обласного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом Ігор Матковський говорив про доцільність проведення заходів тижня громадського здоров’я, активність пересічних вінничан до питань власного здоров’я:

  • Цього року  вінничани як ніколи  активно проходили добровільно діагностику щодо виявлення ВІЛ/СНІДУ та гепатитів В і С на Європейській площі. Обстеження пройшли 122 людини (з них  - 69% жінок та 31% чоловіків). ВІЛ-інфікованих не виявлено, проте 7 людей – інфікованих гепатитом С (2 чоловіків та 5 жінок). У зоні ризику   - одна людина з підозрою на гепатит В.

До обговорення питання громадського здоров’я долучилися також представники громадських організацій: голова правління обласного відділення  БО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Оксана Шевчук,  заступник голови ГО «Інститут соціального розвитку»Олександр Бортник, громадський діяч Артур Покорський.