1. Проблема забруднення водних ресурсів. Стандарти питної води, якими зараз користується Україна, були розроблені ще в 80-і роки. За більш ніж 30 років з'явилася чимала кількість речовин, які не контролюються державними стандартами. Вода, яка надходить до нас в крани, донині очищається за старими стандартами. Виходить, що чисту воду можна знайти тільки в сільських криницях, та й то не у всіх. Екологи зазначають, що тепер Україна з 120 країн світу займає 105-е місце по забрудненню води.

2. Скорочення середньої тривалості життя. На думку експертів, цю проблему також сміливо можна назвати екологічною, бо українці живуть у забрудненому природному середовищі, п'ють погану воду, дихають брудним повітрям, а це скорочує тривалість життя. Для порівняння: в Україні середня тривалість життя людини становить приблизно 65 років, у Польщі – 75 років, у Швеції – 80 років, а в Японії – 85.

3. Забруднення повітря. За даними досліджень екологічного порталу «Eco-time», найбільш забруднене повітря спостерігається в місцях, прилеглих до автомагістралей та їх перехресть.

4. Скорочення тваринного і рослинного світу. За словами екологів, в Україні спостерігається різке скорочення багатьох видів тварин і рослин, багато з них вже давно занесені до Червоної книги або зовсім зникли з території України. Конкретний приклад – зубри. До 1991 року їх налічувалося понад 720, а потім через знищення тварин в комерційних цілях під виглядом селекційного відстрілу і браконьєрства їх чисельність впала до 200-250 голів.
5. Проблема сміття та побутових відходів. Кількість сміття в Україні зростає з року в рік.
6. Проблема незаконної забудови берегів річок, озер і морів. Переконається в цьому може кожен. Досить просто проїхатися по території пляжів і побачити це на власні очі.

7. Наслідки Чорнобильської катастрофи. За час, що минув після катастрофи на ЧАЕС, зросла кількість онкологічних захворювань, психоневрологічних захворювань, патології серцево-судинної системи.